Gemeente Wijchen meldt: "We nodigen u van harte uit om op zaterdag 21 september aanwezig te zijn bij de onthullingen van twee herdenkingsplekken in het kader van 75 jaar Vrijheid.
Balgoij:
De eerste herdenkingsplek is die van van William Kalka en Riet Janssen.
Naar aanleiding van onze oproep naar verhalen van Wijchenaren over de oorlog meldde Paul Strik zich bij ons. Hij heeft een prachtig verhaal over zijn vondst van het vliegtuigwrak in de Maas bij Balgoij van de 22-jarige Flying Officer William Arthur Kalka. Kalka vloog in zijn Tempest jachtvliegtuig NV981. En het verhaal van de toen 21-jarige heldin Riet Janssen uit Nijmegen.
Bijna 75 jaar later, in september 2019, is deze plek letterlijk een stuk geschiedenis geworden. We onthullen een herinneringspaneel dat wordt aangeboden door de gemeente Wijchen. Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar Vrijheid. Hier wordt het verhaal verteld. Het verhaal van Vrijheid. Vrijheid die nooit vanzelfsprekend is.
Burgemeester Hans Verheijen, familieleden van Riet Janssen en leden van Heemkundekring "Pagus Balgoye" zijn aanwezig. Ook is Tony Masters, Commander van New Zealand Defence Staff, als vertegenwoordiger namens Nieuw Zeeland aanwezig. Hij komt speciaal uit Londen overgevlogen voor deze onthulling.
Datum: zaterdag 21 september.
Tijd: 11.00 uur.
Locatie: Maasbandijk, kruising Herreweg Balgoij.
Meer informatie kunt u vinden via deze QR code:
Alverna:
De tweede herdenkingsplek is een kei met een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan David van der Reis.
De joodse David van de Reis zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken op een boerderij aan de Rakenbergseweg no 8 op Alverna. Bij het ophalen van een vervalst persoonsbewijs nam hij een officiële stempel mee. Met zijn eigen vervalste document als voorbeeld liet hij in Rotterdam bij bevriende relaties duizenden persoonsbewijzen drukken. Hij reisde met de stempel en de valse persoonsbewijzen door het land om het verzet te helpen. Als Mario Talamini hoopte hij voor Italiaan door te kunnen gaan.
Tijdens één van zijn reizen werd hij echter op 8 mei 1943 in Apeldoorn gearresteerd. Ondanks martelingen om informatie over het verzet los te krijgen, heeft hij zijn ware identiteit nooit onthuld. De verzetsgroep waartoe hij behoorde kwam daardoor niet in gevaar. Omdat men vermoedde dat hij joods was, werd hij naar Kamp Westerbork afgevoerd en vandaar naar Sobibor in Polen. Daar werd hij op 21 mei 1943 vermoord.
Burgemeester Hans Verheijen onthult samen met familie van David van der Reis de herdenkingsplaat.
Datum: zaterdag 21 september.
Tijd: 12.15 uur.
Locatie: Heumenseweg/kruising Rakenbergseweg.
Fietsroute en expositie
Beide locaties zijn ook opgenomen in een nieuwe fietsroute die we speciaal hebben laten maken vanwege 75 jaar Vrijheid. De route gaat langs vele oorlogsherinneringen in de gemeente Wijchen. Deze fietsroute (48 km) is vanaf 22 september (tijdens herdenking Alverna) verkrijgbaar. De verhalen zijn ook te lezen in de expositie Vrij! – Wijchen herdenkt 40-45 in Museum Kasteel Wijchen."