Zilveren Draagspeld voor vrijwilligster 't Achterom Herma Kobussen

Vrijwilligerswerk
Van onze redactie
20 februari 2022

  Afgelopen zaterdag 19 februari was er bij de Wijkvereniging ’t Achterom in Wijchen een receptie i.v.m het afscheid van Herma Kobussen zij was meer dan 40 jaar werkzaam als vrijwilligster bij de Wijkvereniging ‘t Achterom  Zij werd door Burgemeester Marijke van Beek onderscheiden met de Zilveren Draagspeld  van de gemeente Wijchen.


Herma was bijna 50 jaar werkzaam bij de Wijkvereniging ’t Achterom, maar doordat ze bang was met het coronavirus besmet te worden (gezien haar 81-jarige leeftijd) is ze gestopt als vrijwilligster 


  Ze is al begonnen bij de Wijkvereniging in het jaar 1975, toen er nog aan gebouwd werd. Zij organiseerde toen al de kindermiddagen, dan kon er door de kinderen geknutseld worden en nog veel meer ander leuke dingen.
Ook was zij betrokken bij de ontvangst van de Goedheiligman, en ontvingen de kinderen een traktatie dat van een klein budget betaald moest worden. Maar het lukte steeds weer opnieuw om iedereen een klein Sinterklaascadeau te geven.


Als er weer een ouderdag georganiseerd moest worden, was ze steevast van de partij om bardienst te kunnen draaien, iets wat ze heel erg leuk vond. Uiteindelijk is ze ook de gewone bardienst gaan draaien. 


Ze was van vele markten thuis zoals het bingodraaien op vrijdag waarbij weer met een klein budget prijzen gekocht moesten worden. Ook bij het sjoelen op vrijdagavond was zij betrokken, zowaar een duizendpoot. Herma was een kei in het schoonmaken, de keuken moest bij haar altijd schoon uitzien. Een biertje tappen lukte haar ook heel erg goed, daardoor heeft ze met haar kennis ook heel vaak vrijwilligers ingewerkt. Als ze er weer een lange dag van werken voorbij was werd er ook regelmatig een wijntje gedronken om weer even bij te komen. 


  Ze was zogezegd multifunctioneel en vaak op de gekste momenten inzetbaar. Een van die momenten was het verblijf van de Wandelende Tak, een wandelvereniging uit het hoge noorden. Dit clubje bestond uit ongeveer 100 mensen die de Nijmeegse Vierdaagse liepen. Helaas moesten wij het de laatste 2 jaar zonder deze mensen doen, dit i.v.m. Corona. Zij was diegene die 's nachts in de bestuurskamer sliep om over de mensen en de eigendommen van ’t Achterom te waken en vervolgens telefonisch contact onderhield met de coördinator, bij eventuele calamiteiten. Was vervolgens alweer om 7.00 uur wakker en als je denkt dat ze dan naar huis zou gaan, die heeft het mis. Aansluitend aan haar dienst kwam Moniek (dochter van Herma) en gingen ze samen aan de schoonmaak van de diverse vertrekken. Rond half 11 werd er samen nog een heerlijk kopje koffie gedronken Maar voordat ze thuis ging uitrusten, bracht ze eerst nog de lege flessen naar de container om vervolgens naar huis toe te gaan om van haar welverdiende rust te genieten, maar niet lang want 's avonds was ze weer om 23.00 uur paraat en zo een week lang.


  De lieve woorden afgelopen vrijdag: "Ze treedt nooit op de voorgrond en is altijd zeer bescheiden, daarom is het zo fijn dat ze vandaag hier aanwezig is. Jij was de achtergrondmuziek van de Wijkvereniging.
Helaas komt er een einde aan het Herma-tijdperk en zullen wij nog vaak terugdenken aan onze duizendpoot."


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties