Zoektocht naar een tweede aarde, lezing in Hernen

Van onze redactie
23 januari 2015
Exoplaneten, zoektocht naar een tweede aarde, lezing door. ir. Arno Krielen 

Kasteel Hernen te Hernen, 1 februari, aanvang 14.00 uur. Entree € 9,-

Inlichtingen tel. 0487 53 1387, www.brediusstichting.nl

Al eeuwen geleden speculeerden filosofen en wetenschappers over het mogelijke bestaan van planeten zoals onze aarde. Het tijdperk dat we hierover alleen konden filosoferen hebben we al  enkele jaren achter ons gelaten. Dankzij vernuftige technieken hebben sterrenkundigen het bestaan van honderden planeten buiten ons zonnestelsel, zogenaamde exo-planeten, met zekerheid vastgesteld. Onderzoek in de komende jaren zal uitwijzen of er onder deze exo-planeten ook exemplaren zitten die lijken op onze aarde; met een rotsachtige bodem, vloeibaar water, een atmosfeer en misschien... leven!

De lezing start met een introductie over de opbouw van het heelal, de levensloop van sterren en hoe daarbij planeten kunnen ontstaan. Dan maakt u kennis met de methoden die sterrenkundigen hebben ontwikkeld om planeten te kunnen opsporen en de eigenschappen ervan vast te stellen. Ten slotte hoort u de laatste stand van zaken over het onderzoek naar exo-planeten en toekomstige ruimtemissies.

Arno Krielen studeerde milieutechnologie aan de Landbouw Universiteit Wageningen. Door het boek 'A brief history of Time' van Stephen Hawking raakte hij geïnteresseerd in het ontstaan en de evolutie van het heelal. Sindsdien heeft zijn belangstelling zich ontwikkeld in de richting van natuurkundige onderwerpen, in het bijzonder het onderzoek naar de fundamentele aard van materie, ruimte en tijd. Ook het onderzoek naar exoplaneten volgt hij met grote interesse.

Dit bericht delen:

Advertenties