Spaans vuur in ridderkasteel Hernen

Van onze redactie
3 februari 2015
8 februari, Kasteel Hernen, Dorpsstraat 40, Hernen, 14:30 uur.

Dat het ridderkasteel van de Brediusstichting in Hernen sterk  tot de verbeelding spreekt verwondert niemand, niet voor niets werd hier de spannende kinderserie ''Floris'' opgenomen. Zondag 8 februari  vormt dit eeuwenoude slot het decor voor een uniek concert van  trio Romancero, bestaande uit Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht). Oude Spaanse romances, opgetekend door Spanjes beroemdste dichter Federico García Lorca, en het  Middel-Nederlandse Roelantslied beloven dan de grote Ridderzaal in vuur en vlam te zetten.

Niet zo'n wonderlijke combinatie als je ziet dat Roelant, elite-ridder van Karel de Grote, tijdens de veldslag bij het Noord-Spaanse Roncesvalles (dat destijds ook tot het grote Frankische rijk behoorde), bij zijn strijd tegen de Moren heldhaftig aan zijn einde komt. Zijn heilige zwaard Durandaele wordt weer bezongen in de Spaanse romance Durandarte. Van het Roelantslied zijn slechts enkele muziekfragmenten bewaard gebleven.  Zangeres Wesselink de Barrientos, die voor haar ensembles altijd de arrangementen verzorgt, maakte er het hoofdthema van voor dit stuk opzwepende oude muziektheater waar zang wordt afgewisseld met gesproken (Middelnederlandse) tekst.

Sopraan Mirjam Wesselink de Barrientos legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse “Bel Canto” repertoire, muziek met welke zij van jongs af aan vertrouwd was en waarmee zij meerdere malen optrad in het Concertgebouw van Amsterdam. Zij studeerde zang aan het Utrechts conservatorium waar toenmalig directeur Ton Hartsuiker haar in de gelegenheid stelde om haar repertoire te verbreden met eigen composities en arrangementen, iets wat haar in haar latere projecten goed van pas zou komen.

Gitarist Michael Benedik studeerde klassiek gitaar aan de Musikhochschule van Dortmund en aan het conservatorium van Utrecht. Als solist verzorgde hij optredens in Vredenburg, de American Church van Parijs, het Bastadfestival (Zweden), Siena en Vuelva. Ook verzorgde hij optredens met gitaristen als Eric Vaarzon Morel en Martin Kaay. Voor meerdere theaterproducties schreef hij de muziek (vaak door flamenco geïnspireerd) die hij tevens uitvoert.

Rodrigo Barrientos is als percussionist van oudemuziekensembles actief in festivals en projecten in onder meer Duitsland, Utrecht en Amsterdam. Als producent verzorgt hij klassieke-CD-producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij mede-oprichter van het muziekproductiehuis Barav Music waar hij thematische programma’s en projecten voor grote en kleine podia in binnen en buitenland uitwerkt.

Het concert dat wordt georganiseerd door de A.A. Brediusstichting' vindt plaats op 8 februari in het Kasteel van Hernen, Dorpsstraat 40 te Hernen. Aanvangstijd 14:30 uur. Toegang €12,50. Reserveren via Brediusstichting@hetnet.nl,  tel.: 0487-531387.

Dit bericht delen:

Advertenties