Paddentrek in het Vennengebied weer gestart
Op zaterdag 7, 14 en 22 maart staan de ervaren vennengidsen van het IVN en Staatsbosbeheer weer klaar om u tijdens een wandeling door de Overasseltse en Hatertse Vennen alles te vertellen over het leven van padden en kikkers. Aansluitend op deze boeiende excursie kunt u zelf meehelpen om deze amfibieën veilig over te zetten.
Amfibieën houden zich in de winter vooral op in bosgebied, bijvoorbeeld in de humuslaag of in holen en gaten in de grond. Als de temperatuur weer begint te stijgen worden de dieren wakker en begint de trek naar de plaats waar ze zich voortplanten. Dit is in het Vennengebied vooral in de verschillende vennen. De vrouwtjes leggen daar hun eitjes die de mannetjes ter plekke bevruchten.
Winterslaap
Duizenden padden, kikkers maar ook salamanders vegen zich de winterslaap uit hun ogen om op pad te gaan naar de plaats waar ze zich gaan voortplanten. Deze dieren trekken in één rechte lijn naar het water en letten daarbij niet op eventuele hindernissen, zoals in dit geval de Donderbergweg in Overasselt. Om het massaal verongelukken van de amfibieën te voorkomen nemen vrijwilligers van het IVN en Staatsbosbeheer maatregelen.
Emmers
De padden bereiken de weg nu niet, maar lopen tegen een scherm aan, wijken uit naar links of naar rechts totdat ze in een emmer vallen. De vrijwilligers controleren iedere morgen de emmers. Wat ze dan vinden is altijd een verrassing; het kunnen bijvoorbeeld kleine watersalamanders, kikkers of padden zijn. De vrijwilligers brengen de gevonden dieren iedere ochtend naar de overkant van de weg. Tussen half februari en half april worden, normaal gesproken, ongeveer vierduizend dieren overgezet. De exacte periode van de paddentrek is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Alternatief
Het kan zijn dat op de geplande data de weersomstandigheden de paddentrek vertraagt en dat er nauwelijks of geen amfibieën gevonden worden. In dat geval zullen de gidsen u een alternatieve, maar minstens zo boeiende excursie bieden over het leven van de das in dit natuurgebied.
Aanmelden is verplicht en kan tot één dag van te voren via: rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl Start: 07.00 uur, locatie: Donderbergweg 3, 6611 KL Overasselt, duur: 2 uur, kosten: € 4,00 (volw.) € 2,00 (kind tot 12 jaar), ter plekke contant te betalen.