Sinds eind mei volgt een tiental Oekraïense jongeren tussen de 12 en 17 jaar onderwijs in Wijchen. Deze lessen vinden tot de zomervakantie plaats op het Maaswaal College dat speciaal hiervoor een klaslokaal op locatie havo-atheneum-gymnasium ter beschikking heeft gesteld. Hier worden de vakken Engels, Nederlands en burgerschap gegeven. Daarnaast volgen zij op deze locatie ook de vakken lichamelijke opvoeding en tekenen.
De aanmelding en plaatsing van deze jongeren verliep via het Pontem College (Internationaal Voortgezet Schakelonderwijs Nijmegen) dat een samenwerking heeft met middelbare scholen in het Rijk van Nijmegen, waartoe ook het Maaswaal College behoort. Het Pontem College staat erom bekend een veilige leeromgeving te bieden, waarin anderstalige leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste en respectvolle burgers, die volledig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving.
Toen vanuit Henk Keijman, rector van het Maaswaal College, het verzoek kwam wie wilde gaan lesgeven aan deze leerlingen hoefde Marja Kaptein, voormalig docent geschiedenis aan het Maaswaal College, hier niet lang over na te denken. Ondanks het feit dat zij het schooljaar daarvoor met pensioen was gegaan, keek zij ernaar uit het vak burgerschap te gaan geven. Aangezien zij de nodige affiniteit met vluchtelingen heeft als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk was het niet onlogisch dat men bij haar uitkwam. Bij het geven van deze lessen is zij ook enkele malen ondersteund door een andere oud-collega, Marijke Schilleman, die in het verleden het vak levensbeschouwing verzorgde op het Maaswaal College.
Naast de lessen is het natuurlijk ook belangrijk om ontspanning buiten het klaslokaal te zoeken en de Oekraïense kinderen kennis te laten maken met hun nieuwe leefomgeving. En waar kan dit beter dan in het wonderschone Kasteel Wijchen dat speciaal voor de gelegenheid haar kasteeldeuren opende. Leuk detail is dat de huidige verblijfplaats van deze Oekraïense jongeren zich tegenover het kasteel bevindt, dus zij zullen zich vast weleens hebben afgevraagd hoe het er vanbinnen uit zou zien.
Via de vrijwilligerscentrale werd er voor een tolk gezorgd die vertaalde tijdens de rondleiding die circa een uur duurde. De verworven kennis over het kasteel werd verwerkt door middel van een speciaal voor gelegenheid gemaakte vragenlijst. Met name de kelders en de toren spraken tot de verbeelding. Nadat de afdaling was ingezet eindigde de zonnige dag met een ervaring rijker.