Dood aan de kruiskruidzandbij. Dood aan alle jakobskruid. Sommige veehouders voeren een uitroeiingscampagne, een kruistocht, tegen het ecologisch waardevolle jacobskruiskruid.
Zogenaamd omdat het gevaarlijk zou zijn voor het vee. Natuur Wijchen staat pal voor het jacobskruiskruid, een waardevolle plant waar meer dan 100 insectensoorten op af komen. De jacobsvlinder en de kruiskruidzandbij zijn er zelfs helemaal afhankelijk van.
Voorzitter Theo Hesen: “Paarden, koeien en schapen vreten het niet. Jacobskruiskruid smaakt zo vies ze laten het gewoon staan. Alleen als het gedroogd in het hooi zit én ze eten er de nodige kilo’s van, dan is het gevaarlijk. Daarom mag je paarden ook geen goedkoop zg. wegbermhooi voeren, dan loop je echt risico’s. Maar dat is niet de schuld van het jacobskruiskruid. Je mag je hond en kat ook geen giftig voedsel geven. Precies hetzelfde.”
Natuur Wijchen ziet dat er op de website van de gemeente Wijchen, blijkbaar onder invloed van die campagne, “foute verhalen” over het jacobskruiskruid verspreid worden. Inmiddels zijn die op verzoek van Natuur Wijchen ijlings aangepast. Voorzitter Theo Hesen: “terecht dat dat gewijzigd is, er werd de suggestie gewekt dat alle vee er altijd dood van gaat. Dat is helemaal niet zo. De gemeente stelde dat jacobskruiskruid te herkennen is aan de heldergele bloemetjes. Dat betekent dat honderd plantensoorten met gele bloemen nu massaal uitgeroeid dreigen te gaan worden. De uitspraak dat je jacobskruiskruid moet `verbranden en afvoeren` omdat het giftig is, dat is zo echt onzinnig. Daar kunnen we met ons gezonde boerenverstand niet bij. Dan moet je de halve Nederlandse flora naar de vuilverbranding brengen, want heel veel planten zijn giftig!
De Minister van Landbouw heeft vorig jaar, naar aanleiding van Kamervragen, al geantwoord dat er geen noodzaak is om voor jacobskruiskruid beleid op te ontwikkelen of actie op te ondernemen. Deze uitgebreide beantwoording heeft Natuur Wijchen toen ook al ter kennis van de gemeente gebracht.
Jacobskruiskruid groeit vooral op slechte, voedselarme zandgrond. En dan nog vooral op kale, open plekken. Op een goed bemest weiland met een dichte grasmat maakt het vrijwel geen kans. Theo Hesen: “En ja, op de foto de koeien van Boer Herman. In een weiland boordevol jacobskruiskruid. Dus, waar gaat dit over?”
Foto koeien: Theo Hesen, foto Kruiskruidzanbij: Jordy Houkes, foto Jacobsvlinder: Wikipedia, svdmolen.