Balgoijseweg na 19 maart weer open

Van onze redactie
11 maart 2015


Waterschap Rivierenland begon in januari met de vervanging van twee duikers onder de Graafseweg én de Balgoijseweg in Wijchen. Dit is nodig om de waterhuishouding in het Overasseltsebroek te verbeteren. Bij de Balgoyseweg is vanaf 19 januari een wegomleiding ingesteld. Er is hard gewerkt om de duikers op tijd klaar te krijgen. Met resultaat. De werkzaamheden verlopen voorspoedig en daarom kan de wegafsluiting bij de Balgoijseweg op 19 maart worden opgeheven. Het totale project is voor de zomervakantie afgerond.


Bruggen en duikers
De aanpassingen in de waterhuishouding in het Overasseltsebroek zijn noodzakelijk om het watersysteem daar goed te laten functioneren. Daarmee kan het water uit de Zeedijkse Leygraaf en Balgoijse wetering bij hevige regenval goed worden afgevoerd via het Van Citters II gemaal op de Maas. Het waterschap vervangt vijf duikers onder bestaande wegen, voor een deel voor bruggen. De duikers onder de Van Cittersweg, De Drutenseweg en de Oude Graafseweg zijn al klaar. Als de twee duikers aan de Graafseweg en de Balgoyseweg vernieuwd zijn, behoort wateroverlast in het Overasseltsebroek tot het verleden.

Maatregelen Balgoijseweg
Om de duiker onder de Balgoijseweg te kunnen verbreden, is de weg tijdens de werkzaamheden afgesloten. Het verkeer wordt ter plaatse via borden omgeleid. De werkzaamheden verlopen hier voorspoedig. De afgelopen weken is de oude duiker opgegraven en zijn de kabels en leidingen opgezocht. Vervolgens zijn funderingspalen aangebracht voor de nieuwe hangduiker. Bij het aanbrengen van de palen is één van de palen scheef de grond in gegaan. Dit heeft tot gevolg gehad dat er een extra paal moest worden gemaakt waardoor de werkzaamheden één week vertraging hebben opgelopen. Ná het aanbrengen van de palen heeft men betonnen kespen (een funderingsonderdeel) in het werk gestort die momenteel uitharden. Dit is nodig om beton voldoende stevigheid te laten krijgen. Eind februari verwijdert het waterschap de oude duiker en worden nieuwe duikerelementen geplaatst. Ondanks de week vertraging loopt de planning nog geen gevaar. Dit betekent dat de omleiding waarschijnlijk op 19 maart aanstaande opgeheven kan worden.

Maatregelen Graafseweg
Bij de werkzaamheden op de Graafseweg hoefde de weg gelukkig niet te worden afgesloten. Hier is een tijdelijke weg aangelegd, waardoor het verkeer zijn normale weg kan vervolgen. De duiker onder de weg wordt vervangen voor een brug. De werkzaamheden duren hier ongeveer zes maanden en verlopen tot op heden precies volgens planning. De landhoofden voor de nieuwe brug zijn gestort, de liggers geplaatst en het dek is al aangebracht. De watergang naar het nieuwe tracé is inmiddels vergraven. Wij verwachten dat begin juli alle werkzaamheden hier zijn afgerond.

Nationaal bestuursakkoord Water
Vervanging van de duikers voor bredere exemplaren wordt uitgevoerd als maatregel uit het Nationaal bestuursakkoord Water. In 2005 heeft Waterschap Rivierenland het hele regionale watersysteem getoetst. Daarbij is berekend hoeveelheid extra bergingscapaciteit er nodig is om het regionale watersysteem in 2018 op orde te hebben om wateroverlast (ook in de toekomst) tegen te gaan.

Dit bericht delen:

Advertenties