70 jaar bevrijding ook in Wijchen herdacht

Van onze redactie
12 maart 2015


Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst 




Op 4 mei herdenken we in Wijchen alle Nederlandse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar wij herdenken ook de Nederlandse slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.
Op 5 mei vieren we dat wij in Nederland in vrijheid leven. Dit jaar is een bijzonder jaar. Het is namelijk 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting in Europa. Ook in Wijchen staan we hier uitgebreid bij stil.

De kasteeltuin richten wij van 2 tot en met 5 mei in als Tuin van de Vrijheid. Hier ontmoet je mensen die zich inzetten voor onze vrijheid en die van anderen. Want niet alleen op 5 mei is dit nodig, maar het hele jaar door. Kom kijken naar soldaten in volledig authentieke kleding en naar originele militaire voertuigen. Veteranen kunnen herinneringen ophalen op het veteranenterras.

Op zondagavond 3 mei is er in de kasteeltuin een bijzondere voorstelling. Deze heet  ‘Slagen voor de Vrijheid’. De voorstelling bestaat uit een artistiek klankbeeld over oorlog, vrede en vrijheid. Van vroeger en van nu. In samenwerking met leerlingen van het Maaswaal College en Museum Kasteel Wijchen heeft DichterbijKunst een klankbeeld gemaakt. In dit klankbeeld brengt een combinatie van muziek, tekst en beeld de herdenking van WO II dichtbij de bezoeker. Het daagt jongeren ook uit om het thema oorlog en vrijheid te verkennen.

De Atletiekvereniging Wijchen haalt in de vroege ochtend van 5 mei namens de gemeente Wijchen het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Wijchense atleten lopen met fakkels de Bevrijdingsvuurestafette langs oorlogsmonumenten en door alle kerkdorpen met als eindpunt het marktplein in Wijchen. Daar neemt burgemeester Verheijen om 11.00 uur het bevrijdingsvuur in ontvangst. Daarna zijn er op het marktplein optredens van onder andere Glenn Miller Market Mood & de Andrew Sisters en harmonie DOV. In de Antonius Abtkerk geeft het Parnasssuskoor op 5 mei om 20.00 uur het bevrijdingsconcert The Armed Man van Karl Jenkins.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met evenementencoördinator Tanja Bruins. U kunt haar bereiken via t.bruins@wijchen.nl of via 024 751 71 11.


Dit bericht delen:

Advertenties