CDA Wijchen stelt ouderbijdrage jeugd-ggz ter discussie

Van onze redactie
12 maart 2015
Het CDA Wijchen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W waarin zij het college vraagt om de ouderbijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor jeugd op te schorten. Momenteel laat staatssecretaris van Rijn een onderzoek doen naar de effecten van de ouderbijdrage in de jeugd-ggz. Het CDA wil dat eerst dit onderzoek wordt afgewacht.

In het hele land zijn er de afgelopen maanden signalen ontvangen dat de ouderbijdrage een drempel opwerpt om hulp te vragen, juist voor de al kwetsbare gezinnen. Zij zullen door de maatregelen hard worden getroffen. Dat betekent dat kinderen die psychiatrische zorg nodig hebben, deze mogelijk niet krijgen omdat hun ouders terug schrikken van de hoge ouderbijdrage. Dat gaat in tegen de rechten van het kind en is zeer onwenselijk. Staatsecretaris van Rijn onderzoekt inmiddels of het opleggen van een ouderbijdrage leidt tot ongewenste effecten en het onthouden van zorg bij kinderen. Daarnaast is er te weinig bekend over de stapeling van eigen bijdragen binnen gezinnen.

Het CDA Wijchen vindt het belangrijk om juist voor deze kwetsbare groep de effecten van de ouderbijdrage eerst af te wachten. Daarnaast pleit zij voor een open debat over de gevolgen van de effecten om hervatting, bijstelling of afschaffing van deze bijdragen mogelijk te maken.

Dit bericht delen:

Advertenties