D66 Wijchen: "Interpellatiedebat vanwege gebruik A.I. binnen Munitax"

Politiek
Van onze redactie
22 maart 2024

D66 Wijchen heeft een interpellatiedebat aangevraagd vanwege het gebruik van A.I. binnen Munitax.

Op 20 maart verscheen in de Wegwijs een artikel over het gebruik van A.I. en algoritmes die gebruikt worden binnen Munitax. Dit type algoritmes zijn onder andere de oorzaak van de toeslagenaffaire en waren in 2020 aanleiding voor de fractie van D66 Wijchen om schriftelijke vragen te stellen. Uit de beantwoording van deze vragen kon ook worden opgemaakt dat het college de risico’s zag. Daarom heeft het college in 2020 ook toegezegd eerst beleid uit te rollen voordat dergelijke algoritmes worden gebruikt.

Maikel Lukkezen, fractievoorzitter D66 Wijchen (foto) zegt hierover: “Destijds waren wij erg blij met de beantwoording van onze vragen. Het liet zien dat het college net als wij een Wijchense toeslagenaffaire wilde voorkomen en de gemeente transparant wilde zijn over het gebruik van algoritmes”

Nu blijkt echter uit het gepubliceerde artikel van de Wegwijs dat ondanks deze belofte Munitax toch gebruikmaakt van dergelijke algoritmes. Dit is voor D66 Wijchen dan ook de reden om een interpellatiedebat aan te vragen. Een interpellatiedebat is het zwaarste middel van de gemeenteraad dat als doel heeft om informatie te verzamelen.

Maikel Lukkezen, fractievoorzitter D66 Wijchen: “Het verzamelen van veel data en dat in een toverdoos gooien die een getal uitspuugt, verhoogt bij ons niet het vertrouwen. Daarom vragen wij opheldering en willen we weten hoe het kan dat ondanks beloftes toch dit soort middelen worden gebruikt”

Op 28 maart vindt de raadsvergadering plaats.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties