Dit wil je weten over de AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Van onze redactie
11 juli 2024

De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) kan een hele belangrijke verzekering zijn. Heb je hier nog nooit van gehoord of weet je niet precies wat hij inhoudt? Dan kan het geen kwaad om je in te lezen. In dit artikel vertellen we je kort wat je wilt weten over deze verzekering. Lees dus snel verder!

Wat is de AOV?

AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met deze verzekering kun je een maandelijkse uitkering krijgen van je verzekeraar wanneer je (deels) arbeidsongeschikt raakt. Bijvoorbeeld doordat je langdurig ernstig ziek wordt, een burn-out krijgt of betrokken raakt bij een ongeluk. Ook bij bijvoorbeeld zwangerschap kun je een uitkering krijgen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Voor wie is het een handige verzekering?

Zoals je vast wel weet, kom je als ondernemer niet in aanmerking voor een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Dat is waar de AOV om de hoek komt kijken. De AOV is namelijk bedoeld voor ondernemers die afhankelijk zijn van hun bedrijf voor hun inkomen.

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het aanleggen van een financiële buffer. Voor financiële tegenslagen bijvoorbeeld, maar ook voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Dan kun je gebruik maken van je buffer om de rekeningen te betalen.

Heb je geen significante buffer opgebouwd? Bijvoorbeeld omdat je nog niet zo lang werkzaam bent als ondernemer, omdat de zaken niet liepen zoals je gehoopt had, of omdat je recent met een financiële tegenvaller te maken gehad hebt? Dan kan het verstandig zijn om een AOV af te sluiten. Arbeidsongeschiktheid kan je zomaar overkomen en je wilt zeker weten dat je wel altijd je rekeningen kunt blijven betalen.

Hoeveel kost het?

Er wordt vaak gedacht dat de premie van een AOV heel hoog is. Dat is niet per se het geval. Bij het afsluiten van je verzekering kun je namelijk zelf bepalen welk uitkeringsbedrag je wilt verzekeren. Kies je een hoog bedrag, dan wordt de premie uiteraard hoger. Maar kies je een wat lager bedrag, bijvoorbeeld omdat je nog wel wat spaargeld hebt, dan kan de premie best meevallen.

Naast het verzekerd bedrag, spelen ook andere factoren een rol in het bepalen van je maandelijkse premie. Zo maakt het uit in welke branche je actief bent, aangezien het risico op arbeidsongeschiktheid in de ene branche hoger is dan in de ander. Verder maakt het ook bijvoorbeeld uit hoe oud je bent.

Wil je precies weten hoeveel je maandelijks kwijt zult zijn aan een AOV? Neem dan eens contact op met een expert als ABN AMRO Verzekeringen. Zij kunnen je adviseren over welke verzekering het beste past bij jouw situatie en kunnen de beste polis voor je zoeken. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent en dat je een goede deal krijgt!


Dit bericht delen:

Advertenties