D66 Wijchen: "Zorgen wegnemen door onderzoek warmtenet"

Politiek
Van onze redactie
16 juli 2024

De eventuele aanleg van een warmtenet in Wijchen Noord roept bij veel mensen vragen op. Vooral omdat het warmtenet van warmte zal worden voorzien door de verbranding van afval door de ARN in Weurt. Zo is het maar de vraag of een warmtenet wel een toekomst heeft. In steden als Amsterdam stopt bijvoorbeeld Vattenfall met de aanleg van een warmtenet omdat het niet betaalbaar is. Inwoners hebben dan ook terecht zorgen.

Om deze zorgen weg te nemen heeft Maikel Lukkezen (foto), fractievoorzitter van D66 Wijchen gevraagd om te onderzoeken of innovatieve oplossingen zoals de warmtewinning uit sportvelden een oplossing is. Het is een techniek die in andere gemeenten al wordt toegepast. Mocht het onderzoek positief uitpakken, dan kunnen Wijchense voetbalclubs bijdragen aan de energietransitie en kan het warmtenet in Wijchen Noord in de toekomst duurzaam verwarmd worden.

De gemeente Wijchen heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Warmtenetten kunnen daar een bijdrage aan leveren. Op andere plekken in Nederland wordt op dit moment ervaring opgedaan met warmte-opwek via sportvelden. Deze techniek kan interessant zijn om een bijdrage te leveren aan een klimaatneutraal Wijchen. Om die reden heeft D66 tijdens de perspectiefnota een motie ingediend die vrijwel raadsbreed is aangenomen.


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties