Hoe werkt Ozempic en waarom is het zo populair?

Van onze redactie
17 juli 2024

Ozempic is een medicijn dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen in de medische wereld. Het behoort tot de categorie GLP-1 receptoragonisten (glucagon-like peptide-1 receptoragonisten), die worden gebruikt om type 2 diabetes te behandelen. In deze blogpost leer je meer over hoe Ozempic werkt, waarom het zo effectief is, en waarom het zo populair is geworden bij zowel artsen als patiënten.

Achtergrond van Ozempic

Ozempic, ook bekend onder de generieke naam semaglutide, werd ontwikkeld door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk. Het medicijn werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in december 2017 en door de Europese Commissie in februari 2018. Het ontwikkelingsproces van Ozempic begon in de vroege jaren 2000, waarbij onderzoekers op zoek waren naar een effectieve behandeling voor type 2 diabetes die minder bijwerkingen had dan bestaande medicatie. Het goedkeuringsproces omvatte verschillende klinische onderzoeken die de effectiviteit en veiligheid van het medicijn aantoonden.

Hoe werkt Ozempic?

Ozempic bevat de actieve ingrediënt semaglutide, die werkt als een GLP-1 receptoragonist. Dit betekent dat het de GLP-1 receptoren in het lichaam activeert, wat verschillende effecten heeft op de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

  • Verhoogde insulinesecretie: Ozempic stimuleert de alvleesklier om meer insuline af te geven wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is. Insuline is een hormoon dat helpt om glucose (suiker) uit het bloed op te nemen in de cellen, waar het kan worden gebruikt voor energie.
  • Verminderde glucagonsecretie: Het medicijn vermindert ook de afgifte van glucagon, een hormoon dat de lever aanzet om glucose aan het bloed af te geven. Door minder glucagon te produceren, wordt de productie van glucose in de lever verminderd, wat helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
  • Vertraagde maaglediging: Ozempic vertraagt de snelheid waarmee voedsel de maag verlaat, wat helpt om een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te voorkomen. Dit effect kan ook bijdragen aan gewichtsverlies, wat een bijkomend voordeel is voor mensen met type 2 diabetes.
  • Vermindering van de eetlust: Semaglutide beïnvloedt de hersengebieden die betrokken zijn bij de eetlustregulatie, waardoor patiënten zich sneller vol voelen en minder eten.

Deze gecombineerde effecten maken Ozempic een krachtig hulpmiddel in de behandeling van type 2 diabetes, omdat het niet alleen helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren, maar ook gewichtsverlies bevordert, wat gunstig is voor veel patiënten.

Toepassingen van Ozempic

Ozempic wordt voornamelijk voorgeschreven aan mensen met type 2 diabetes die hun bloedsuikerspiegel niet adequaat kunnen beheersen met dieet en lichaamsbeweging alleen. Daarnaast wordt het soms off-label gebruikt voor gewichtsverlies bij mensen met obesitas, hoewel dit geen goedgekeurde indicatie is. De effecten op de bloedsuikerspiegel en het lichaamsgewicht maken het een aantrekkelijke optie voor veel patiënten. Ozempic bestellen kan niet zomaar, je dient hiervoor een (online) consult aan te vragen.

Bijwerkingen en veiligheidsprofiel

Net als elk medicijn heeft Ozempic bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten (darmklachten), zoals misselijkheid, braken en diarree. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en nemen af na verloop van tijd.

Conclusie

Ozempic is een innovatieve behandeling voor type 2 diabetes die werkt door de bloedsuikerspiegel te reguleren, gewichtsverlies te bevorderen en mogelijk het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het succes en de populariteit van Ozempic zijn te danken aan de effectiviteit en de voordelen die het biedt aan patiënten. Voor iedereen die overweegt om Ozempic te gebruiken, is het belangrijk om met een arts te overleggen en de mogelijke risico's en voordelen te bespreken. De toekomst van Ozempic en soortgelijke medicijnen ziet er veelbelovend uit, met voortdurende onderzoeken naar nieuwe toepassingen en verbeteringen. Voor meer informatie, bezoek de website van EurMedi.com.


Dit bericht delen:

Advertenties