Oncologiepatiënten van afdeling B09 en B20 in CWZ kunnen sinds kort snel, eenvoudig en veilig berichten uitwisselen met hun zorgverlener via de BeterDichtbij app. De afdeling oncologie treedt hiermee in de voetsporen van de polikliniek longziekten, waar de app inmiddels succesvol en naar tevredenheid wordt gebruikt. In de app is verder informatie te vinden over onderzoeken en behandelingen, op termijn ook in de vorm van animaties van Indiveo. Dit heeft als doel om de voorlichting toegankelijker te maken voor verschillende groepen patiënten, zoals anderstaligen.
Even persoonlijk contact
Als oncologiepatiënt doorloop je over het algemeen een intensief zorgtraject in CWZ. Binnen korte tijd krijg je vaak veel afspraken en informatie op je af. Een tijdje later, als de diagnose en gevolgen een beetje zijn geland, komen hierover meestal pas de vragen. Of krijg je als patiënt klachten waarover je misschien onzeker bent of die het gevolg zijn van je aandoening. Dan is het fijn als je even contact kunt hebben met je behandelend zorgverlener in CWZ. Dat kan nu via de BeterDichtbij app.
Eenvoudig via de app
Heb je bijvoorbeeld een vraag over jouw afspraak? Of merk je dat je gezondheidsklachten toenemen? Daarvoor kun je nu snel en veilig een appje sturen aan je zorgverlener. Vanaf iedere plek en op het moment dat je zelf kiest of waarop je dat nodig hebt. De appjes komen als meldingen binnen in het computersysteem bij het secretariaat B09, polikliniek en dagbehandeling oncologie & hematologie in CWZ. Het secretariaat bekijkt de meldingen 2x per dag, trieert deze en zet ze vervolgens door aan de oncoloog, verpleegkundig specialist of research of oncologie verpleegkundige.
Beter toegankelijk
Nieuwe oncologiepatiënten van afdeling B09 krijgen in de brief met bevestiging van de afspraak in CWZ direct automatisch een uitnodiging om de BeterDichtbij app zelf te downloaden en installeren. Naast berichten uitwisselen via de app bevat deze ook informatie over oncologische behandelingen, die op termijn ook beschikbaar komt in beeld in de vorm van animaties van Indiveo. Dit maakt deze informatie voor patiënten beter te verwerken en te begrijpen. Plus beter toegankelijk voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven in de Nederlandse taal.
Fijn en handig in gebruik
Angela Reijnen, verpleegkundig consulent oncologie in CWZ: ‘Ruim 300 oncologiepatiënten gebruiken de BeterDichtbij app nu al en dit worden er iedere dag meer! Patiënten geven aan dankbaar te zijn voor de korte lijnen met het ziekenhuis en dat er zo snel reactie komt op hun vragen via de app. Dat is heel fijn, vooral voor patiënten zelf! Zoals een patiënt die via een appje navraag doet of het kan zijn dat er een labformulier ontbreekt om te kunnen laten bloedprikken. Of een patiënt die ter info appt dat er een behandeling bij de huisarts heeft plaatsgevonden. Dat voelt als samenwerken en geeft vertrouwen. Je kunt contact met elkaar zoeken als het nodig is of op het moment dat het uitkomt, aan beide kanten. Soms is het nog even zoeken dat we niet continu reageren op berichtjes, want we hebben natuurlijk nog veel meer taken om onze patiënten zo goed mogelijk te helpen!’
Stap verder in digitale zorg
Maaike Netten, projectleider Medische Informatie Technologie in CWZ: ‘Met de BeterDichtbij app - die bij oncologie ook vast onderdeel is van de CWZ Thuis monitoring app - zetten we een nieuwe digitale stap in zorg voor en communicatie met de patiënt. Patiënten kunnen zo heel laagdrempelig fijn en eenvoudig in contact komen met hun zorgverlener in CWZ. Bovendien levert het gebruik van de app minder telefoontjes, meer focus en minder geregel op, voor zowel zorgverleners als patiënten. Dankzij de samenwerking met een groep enthousiaste artsen en verpleegkundigen van B09, BeterDichtbij, MIT en de collega’s van communicatie hebben we dit voor elkaar gekregen. We zijn heel blij en trots op dat we op deze manier écht waarde kunnen toevoegen in de zorg!’
Meer informatie & contact
Benieuwd naar de ervaringen van patiënten en zorgverleners van CWZ met de BeterDichtbij app? Lees dan dit artikel of bekijk deze video, met dank aan zorgverleners en patiënten van longziekten. Hulp nodig bij het downloaden en installeren van de app? Geef dit aan bij jouw zorgverlener of volg hiervoor de instructies op de website van BeterDichtbij: https://www.beterdichtbij.nl/aan-de-slag/.
Foto via CWZ: Maaike Netten, projectleider Medische Informatie Technologie (links) en Angela Reijnen, verpleegkundig consulent oncologie in CWZ (rechts).