Van goede voornemens naar blijvend geluk: de kracht van je mindset
Het is inmiddels januari, de maand van goede voornemens. We kennen het allemaal: we willen vaker naar de sportschool, gezonder eten, meer tijd voor onszelf nemen en de telefoon wat vaker wegleggen. Of je hebt je mogelijk voorgenomen om je familie en vrienden wat vaker te bellen. Na een paar weken enthousiast hiermee aan de slag te gaan, merk je misschien dat het zwaar is. Je goede voornemers zijn moeilijker te combineren met je werk of je kinderen en alle andere verantwoordelijkheden dan je had gedacht. Je bent moe of je merkt dat met deze donkere dagen de verleiding om voor de makkelijke weg te kiezen, toch wel erg groot is.
Hoe kan het nou dat de ene persoon bij de eerste tegenslag al opgeeft, terwijl de ander juist uitdagingen ziet als kansen om te groeien? Wat maakt dat sommige mensen succesvoller zijn in het bereiken van hun doelen? Hoe kan het dat voor sommige mensen het leven gewoon wat makkelijker lijkt te gaan? Het antwoord ligt vaak in hun mindset en hier wil ik jullie graag wat over vertellen.
Wil je gelukkiger zijn? Dan is het goed om te weten dat onze mindset een grote rol speelt. Mensen met een ‘Growth’ mindset ervaren gemiddeld namelijk meer geluk dan mensen met een ‘fixed’ mindset.
Maar wat is nu precies het verschil en hoe kun jij de juiste mindset ontwikkelen om te slagen in je doelen en je gelukkiger te voelen?
Mensen met een fixed mindset geloven dat je ergens goed in bent, of niet. Ze geloven dat hun talenten aangeboren zijn en niet te veranderen. Ze zijn bang om te falen en vermijden nieuwe uitdagingen. Denk aan gedachten als: 'Ik kan dit niet' of 'Het is toch niet aan mij weggelegd'. Fouten zien ze als een bevestiging van hun beperkingen.
Maar wat als we zouden denken: 'Ik heb dit nog niet geleerd of nog nooit gedaan, maar ik kan het leren? Of als we besluiten dat elke dag een nieuwe kans is en dat je het morgen weer opnieuw kan proberen? Hoe zou het zijn als je accepteert dat niet alles meteen hélémaal goed hoeft te gaan? Die laatste gedachten zijn een voorbeeld van een growth mindset. Mensen met een growth mindset geloven dat ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen door eraan te werken, dingen uit te proberen en te leren van hun fouten. Ze zien uitdagingen als kansen om te groeien en te verbeteren.
Deze instelling heeft een positieve invloed op onze gezondheid en ons geluk.
Terug naar onze goede voornemens. Wat had jij jezelf voorgenomen voor de komende periode? En hoe ben je hier nu nog mee aan de slag, hoe wil je hier nu mee verder gaan? Het is voor ons mensen heel gemakkelijk om te zien wat er niet goed gaat, maar om je geluk te verhogen en om je growht mindset versterken, is het juist super belangrijk om te focussen op wat je wel goed doet. Het belangrijk om stil te staan bij wat je geleerd hebt van je pogingen. Vier je successen, leer van je fouten en gebruik je ervaringen om verder te groeien!
Laten we eerlijk zijn: we maken allemaal wel eens fouten. En het is voor velen van ons gemakkelijker om ons te focussen op onze fouten en tekortkomingen dan om onszelf eens even een paar complimenten te geven. Maar stel je eens voor hoe bevrijdend het zou zijn om te leren en te lachen om onze misstappen. Wat als we onze fouten zien als waardevolle lessen, in plaats van als bewijzen van ons falen?
Door onszelf toe te staan om te falen, maken we ruimte voor groei en ontwikkeling. Door bewust te werken aan een growth mindset, kunnen we ons leven positief beïnvloeden. We worden veerkrachtiger, gelukkiger.
Onderstaande zin is misschien wat cliché, maar volgens mij kunnen we niet anders dan ernaar streven om dit wel in ons pad naar geluk mee te nemen. Heb je last van de winterblues? Een terugvalletje met de goede voornemens? Even wat minder motivatie om aan je doelen te werken en heb je zin om helemaal op te geven?:
Probeer eens te focussen op de reis, en niet alleen op de eindbestemming. Elke stap is er eentje!
Evelien
Voor meer informatie: zie www.chronischgelukkig.com