Zesde nieuwsbrief Windenergie Wijchen

Van onze redactie
21 maart 2015

Zesde nieuwsbrief
Windenergie Wijchen


maart 2015


In de nieuwsbrief van vorige week stond een kort verslag over de randvoorwaarden. De tekst over de afstandscriteria ging vooral betrekking op de discussie tijdens de informatieavonden op 26 januari en 4 februari. In deze nieuwsbrief vertelt de werkgroep welk(e type) vragen ze hebben ontvangen.


Tijdens de informatieavonden, maar ook daarna, heeft de werkgroep veel vragen ontvangen.
Deze zijn in drie categorieën te verdelen:
Vragen over het nut van windenergie en over mogelijke alternatieven.




  • Vragen over het proces van de werkgroep.

  • Inhoudelijke vragen over de verschillende mogelijke randvoorwaarden, over afstanden en overlast.


Per categorie leggen we dit verder uit. Zodra de werkgroep de randvoorwaarden vaststelt, volgt een nieuwe nieuwsbrief.


Energie 6 a


Vragen over het nut van windenergie en mogelijke alternatieven 


Waarom vindt de gemeente Wijchen het nodig om over windturbines na te denken en waarom wordt er niet naar alternatieven gekeken? Zoals ook in de andere nieuwsbrieven is aangegeven ligt dat buiten de opdracht van deze werkgroep. Aan de werkgroep is gevraagd om na te denken over de minimale voorwaarden waaraan je moet voldoen wil je een windturbine plaatsen. Dat is de opdracht.
Maar het zijn goede vragen en daarom sturen wij deze vragen naar wethouder Schaap. Zij heeft beloofd om met een voorstel te komen hoe Wijchen in 2040 energieneutraal zou kunnen worden. Met aandacht voor een juiste mix van diverse duurzame energie-opties.


Energie 6 b



Vragen over het proces van de werkgroep

Het doel van de werkgroep is het onderzoeken van geschikte locaties voor windenergie in Wijchen. Dit houdt concreet in dat we een rapport opstellen.


https://gallery.mailchimp.com/45eb844387d6c09264c6c41a0/files/vragen_over_het_proces_van_de_werkgroep.pdf


Energie 6 c



Inhoudelijke vragen over randvoorwaarden

De discussie over de inhoudelijke vragen en opmerkingen is nog in volle gang en de randvoorwaarden zijn nog niet vastgesteld. We vragen u nog even geduld te hebben. Veel inwoners vragen om grotere afstanden dan 1.000 meter van bebouwing. Begrijpelijk. Initiatiefnemers vragen meer ruimte om te kunnen ontwikkelen. Ook begrijpelijk. De discussie over de afstand is nog gaande.
De stelling vanuit de buurtschappen is helder: zij willen niet anders behandeld worden dan mensen die daar wonen waar een bebouwde kom geldt. De werkgroep staat achter het principe van rechtsgelijkheid maar worstelt wel met het begrip ‘buurtschappen’. Ook die discussie is nog niet afgerond.


Meer info:


https://gallery.mailchimp.com/45eb844387d6c09264c6c41a0/files/vragen_over_het_proces_van_de_werkgroep.pdf




Dit bericht delen:

Advertenties