In iedere uitgave van de huis-aan-huiskrant 'Wij in Wijchen, Dukenburg en Lindenholt' schrijft Geret Remkus zijn column.
Toen
Mijn vader had een super-8-camera gekocht en liep daar vroeger mee door Wijchen, te filmen wat er te filmen viel. De markt, kermis, carnavalsoptocht en andere willekeurige situaties en gebeurtenissen. Jaren na zijn dood doken de filmpjes op bij mijn broer op de zolder. Mijn zoon, toen nog een prille maar enthousiaste filmer, kwam toen op het idee deze filmpjes te digitaliseren en te voorzien van geluid. Ze vormden de basis voor de “Oud Wijchen Site”, die hij toen in het leven riep. Later is deze site overgeheveld naar Facebook en wordt daar nog regelmatig bezocht en gewaardeerd.
Dit fenomeen doet zich niet alleen in Wijchen voor maar in bijna ieder zich zelf respecterend dorp of stad bestaat wel zo’n site of Facebookpagina. Wat is dat toch dat mensen altijd terugverlangen naar het verleden? En op welke leeftijd begint dat eigenlijk? Ik kan me niet herinneren dat ik op de lagere school met weemoed sprak over die geweldige tijd op de kleuterschool. Vorige week echter kwam ik toevallig langs de betreffende plek in Wijchen en zag ik mezelf weer zitten boven voor het raam in het voormalige klooster, onder de hoede van juffrouw Annie. De grot in de kloostertuin waar ik op uitkeek, is er nu nog, als een van de weinige dingen uit die tijd.
Als kind en later puber wil je alleen maar vooruit de toekomst in. Eindelijk geen kleuter meer, eindelijk naar de middelbare school, eindelijk geen brugpieper meer, eindelijk 16, eindelijk 18, eindelijk het huis uit, eindelijk kinderen, eindelijk de kinderen het huis uit, eindelijk, eindelijk… en uiteindelijk verlang je weer terug.
Tegenwoordig heeft mijn zoon een professioneel en succesvol videoproductiebedrijf. Onlangs had hij weer een leuk plan, hij gaat het oude film- en fotomateriaal gebruiken voor een nieuwe bijzondere videoproductie waarin het heden en verleden in elkaar overlopen. Deze productie zal gratis beschikbaar komen op de genoemde
‘Oud Wijchen’-FB-pagina.
Uiteraard is “nieuw” oud materiaal altijd welkom, via Facebook kan dit gemakkelijk worden gedeeld.
Tot slot: er bestaat een wijs gezegde dat dit fenomeen haarfijn samenvat: “Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.”
Geret Remkus