Minder loslopende honden in Vennengebied door onderzoek

Van onze redactie
30 juni 2015
Staatsbosbeheer heeft de afgelopen vier maanden in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek uitgevoerd in de Overasseltse en Hatertse Vennen. In dit druk bezochte en kwetsbare gebied houden veel bezoekers zich niet aan de regels. De problemen rondom loslopende honden is één van de knelpunten die dit natuurgebied kent. Het onderzoek is een onderdeel van het afstudeerproject van een student aan de master Gedragsverandering. Zij heeft met haar onderzoek verrassende resultaten behaald.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek is onder andere in het Vennengebied een aantal borden geplaatst met tekst en beeld die de bezoekers bewust moeten maken van de verstoringsgevoeligheid van dit gebied. Hiermee wordt geprobeerd de weerstand onder bezoekers te verlagen en een bepaalde norm te creëren zodat bezoekers hun hond aan de lijn houden. Het is gebleken dat het aantal loslopende honden hierdoor met 35% is afgenomen. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het doel van het onderzoek, het verminderen van het aantal loslopende honden in het gebied is bereikt.

Verwondingen

Om de honden en hun baasjes tegemoet te komen heeft Staatsbosbeheer al eerder een honden-los-gebied gecreëerd waar honden los mogen lopen en spelen. Het probleem bleef alleen aanwezig dat ook buiten dit gebied nog veel honden los liepen. Staatsbosbeheer kampte al langer met het honden-los-probleem en wilde, in plaats van verbaliseren, het probleem op een andere wijze aanpakken. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het gros van de bezoekers zich niet bewust was van de nare, vaak niet direct zichtbare, gevolgen van loslopende honden. Reeën vluchten vaak in paniek weg en kunnen door een afrastering ernstig gewond raken of erger nog, op straat terecht komen met zware verwondingen en een pijnlijke dood. Maar ook de geur van een hond op een dassenburcht (en nog erger urine of ontlasting) kan er voor zorgen dat een dassenfamilie niet uit de burcht naar buiten durft en daardoor niet kan eten en uiteindelijk verhongerd. De verstoring is meestal niet direct zichtbaar en vindt later plaats, buiten het oog van de bezoeker om. Mede door dit onderzoek worden de bezoekers steeds bewuster van de gevolgen en doen zij hun hond aan de lijn.

De Overasseltse en Hatertse vennen is een populair natuurgebied voor o.a. wandelaars, fietsers en ruiters. In het afwisselende gebied vind je bijzondere en zeldzame planten, veel soorten broedvogels, dassen, vossen, reeën en konijnen. Er komen hier maar liefst 11 soorten amfibieën voor van de in totaal 16 soorten die we in Nederland kennen. Staatsbosbeheer is erg blij dat steeds meer mensen de vennen komen bewonderen. Maar de groeiende populariteit en de drukte zorgt helaas ook voor problemen. De natuur kan de drukte nauwelijks aan en daarom is het extra belangrijk dat iedere bezoeker voorzichtig omgaat met deze kwetsbare natuur. Als iedereen op wegen en paden blijft en de hond aanlijnt zal dat veel ergernissen van medebezoekers en verstoring in de natuur schelen.

Dit bericht delen:

Advertenties