Supersnel internet in buitengebied?

Van onze redactie
30 juni 2015
Dat de gemeente Wijchen alle risico’s draagt bij de tweejarig pilot om supersnel internet in het buitengebied aan te bieden, zien sommige fracties niet zitten. ‘Wat gebeurt er als de doelstelling niet wordt gehaald?’

De pilot houdt in dat dertig particulieren en twintig bedrijven in het buitengebied supersnel internet krijgen. De gemeente wil Stichting Glasvezel Wijchen, onderdeel van Stichting Fiber Overal (FBO), een lening verstrekken van 100.000 euro.
‘Is hier sprake van een lening of subsidie? Wat gebeurt er als de doelstelling niet wordt gehaald? Ik vind het heel bijzonder dat alle risico’s bij de gemeente liggen. Is dit de juiste zakelijke insteek?’ Deze vragen stelde Peter Gatzen, raadslid PvdA, tijdens de commissievergadering van donderdag 25 juni.
Ook Johan de Kievit, raadslid Sociaal Wijchen, vraagt zich af of je als gemeente hieraan geld moet besteden, omdat het volgens hem om een commerciële markt gaat.
Cees Goldhoorn, commissielid VVD, heeft moeite met het pandrecht. Dat wil zeggen dat als de pilot mislukt en de lening niet wordt terugbetaald de gemeente recht heeft om beslag te leggen op de goederen. ‘Wat ga je daarmee doen? Op Marktplaats zetten?’ Goldhoorn is voornemens een amendement in te dienen tijdens de raadsvergadering van donderdag 9 juli.

Dit bericht delen:

Advertenties