Waterschap Rivierenland goed voorbereid op ernstige droogte

Van onze redactie
1 juli 2015
Op dit moment is er sprake van ernstige droogte, doordat er de afgelopen tijd heel weinig regen is gevallen. Het watersysteem bij Waterschap Rivierenland is, ondanks het grote neerslagtekort, nog goed op orde. De aanvoer van water door de grote rivieren is nog ruim voldoende en er zijn van tevoren maatregelen genomen. Boeren en natuurbeheerders kunnen echter de komende dagen in toenemende mate problemen ervaren als de droogte doorzet.

Watersysteem op orde

Ons watersysteem heeft een goede uitgangspositie voor de warme periode die nu aanbreekt. Het water staat 5 tot 15 cm boven het zomerpeil. Wel wordt er veel water doorgespoeld voor verversing en wordt extra water aangevoerd vanuit de grote rivieren. We hebben de provincie Zuid-Holland gevraagd om zo weinig mogelijk water uit te laten via de sluizen bij Gorinchem en Vianen. Daarnaast houden we de kades in de Alblasserwaard nauwlettend in de gaten.

Nog geen beregeningsverboden

Verboden om te beregenen zijn er in ons gebied nog niet, er is voldoende water. Wel is soms afstemming nodig tussen de agrariërs binnen eenzelfde peilvak, zodat ze niet allemaal tegelijk water aan de sloten onttrekken. Er is water genoeg voor iedereen, maar niet op hetzelfde moment.

Waterkwaliteit

Hoewel de waterkwaliteit op dit moment nog goed is, kan ook deze teruglopen als de hoge temperaturen lang aanhouden. Het waterschap blijft dit nauwlettend monitoren. Tot nu toe zijn er geen problemen geconstateerd.

Dit bericht delen:

Advertenties