Een kleine kriebel: 'Griekse liefde'
Van onze redactie
12 juli 2015
In iedere uitgave van de huis-aan-huiskrant 'Wij in Wijchen, Dukenburg en Lindenholt' schrijft Wijchenaar Peter Droste zijn column 'Een kleine kriebel'.
Griekse liefde
De Volkskrant volgt de crisis in Griekenland door een dagelijks artikel over het leven in een stadje met de toepasselijke naam Drama. En dat is het wel.
In dat stadje viel vooral het aantal auto’s op. Ondanks de crisis staan ze daar nog drie rijen dik geparkeerd. Op zoek naar de verklaring kreeg de journaliste te horen dat de banken het geld bij de inwoners voor de aanschaf zo ongeveer door de strot duwden. “Hoezo koop je geen nieuwe auto? Geld is geen probleem; dat leen je toch gewoon bij ons. Kost bijna niks per maand.” Met als gevolg dat honderden inwoners nu met geleend geld een auto hebben gekocht maar niet meer het geld hebben om de lening af te betalen. Het Griekse drama in een notendop: de mens bezwijkt onder de verleiding. En dat hebben de banken op grote schaal gedaan: verleiden, met de belofte van gratis geld.
Nu leren ze de keiharde les dat er geen gratis geld bestaat, behalve voor banken dan. Want die houden hun hand op bij de overheid, al dan niet Europees. De Grieken betalen op alle fronten: salarissen zijn verlaagd, banen verwoest, perspectief aan flarden; als ze werk hebben, werken ze per jaar zo’n 1000 uur meer dan de gemiddelde Nederlander en dan nog te horen krijgen vanuit Brussel dat ze niet genoeg doen.
Ja, er is corruptie, van hoog tot laag; ja, de meest rijke mensen betalen nog steeds geen belasting en de emotie wint het nog vaak van het verstand. Maar is Nederland zoveel anders? Al die postbusfirma’s die in Nederland geen belasting hoeven te betalen? De grote internationals die een Nederlands adres aanhouden omdat onze belastingtarieven juist voor hen superlaag zijn?
Een Grieks drama is het, maar het script is geschreven door banken en bankiers en aan hen kun je veel over laten, maar alsjeblieft niet de regie over je leven.
Peter Droste
Dit bericht delen: