De NOS maakte op 3 september 2015 bekend dat brede scholengemeenschappen in verschillende provincies zullen verdwijnen. Reden voor D66 Wijchen om zich over de situatie in onze gemeente te laten informeren door het college.
Achtergrond:
In Maastricht zijn met ingang van het nieuwe schooljaar 2015-2016 al maatregelen genomen: alle middelbare scholieren in de Limburgse hoofdstad worden de komende jaren op schooltype bij elkaar gezet. Er komt dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo.
Reden hiervan ligt besloten in de sterke daling van het aantal leerlingen. In Weert, met een kleine 50.000 inwoners was het schoolbestuur om dezelfde reden al eerder begonnen met de vorming van aparte vmbo-, havo- en vwo-scholen, waardoor er meer leerlingen van hetzelfde niveau in hetzelfde schoolgebouw komen te zitten.
In Wijchen heeft Kans en Kleur onlangs besloten vanwege krimp Samsam te sluiten, inherent hieraan is de verwachting dat het aantal leerlingen in het middelbare onderwijs in de nabije toekomst ook zal afnemen. Dit blijkt ook uit het onderzoek van DUO dat NOS publiceerde.
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de koepelorganisatie van de middelbare scholen, roept het kabinet op zo snel mogelijk de regels, die op dit moment fusies en andere vormen van samenwerking tussen middelbare scholen in de weg zitten, te schrappen. Alleen dan kunnen scholen goed inspelen op de krimp van het aantal leerlingen. Meer dan 80 procent van de schoolbesturen krijgt daarmee te maken.
Gezien de prognose van een krimp van 20,4% in Wijchen is het zeer waarschijnlijk dat ook het bestuur van het Maaswaal College hiermee geconfronteerd gaat worden.
Volgens staatssecretaris van Onderwijs Dekker moeten scholen "nu niet in de koplampen gaan zitten staren, maar in actie komen". Dekker: "Het is beter één sterke school te hebben dan twee die het niet gaan redden".
De D66 fractie heeft de volgende vragen aan het college gesteld:
- Is het college van B&W op de hoogte van dit probleem van krimp van het aantal leerlingen?
- Ziet het college het als haar beleid de continuïteit van het middelbare onderwijs te waarborgen en worden er plannen gemaakt om op de tendens te anticiperen?
- Voert het college van B&W gesprekken met het bestuur van het Maaswaal College en omliggende gemeenten over de lange termijnvisie waar het gaat om middelbaar onderwijs ?
- Zijn er plannen om met het oog op de toekomst maatregelen te nemen, en indien dat zo is, wat houden die plannen in?
- Welke gevolgen heeft de krimp voor leerlingen in speciaal onderwijs in de regio?
Namens de fractie van D66 Wijchen,
Esther Dauphin, fractievoorzitter & Arjan Moerman, raadscommissielid