Column: 'Kermis'

Van onze redactie
19 september 2015
In iedere uitgave van de huis-aan-huiskrant 'Wij in Wijchen, Dukenburg en Lindenholt' schrijft Geret Remkus zijn column.

Kermis


Dit weekend is het weer zover, de Wijchense kermis. Nog steeds een van de gezelligste en sfeervolste kermissen van Gelderland zo niet heel Nederland.
Nu ik alweer een jaar in Nijmegen woon en er voor die tijd al regelmatig bivakeerde, kan ik volgens mij wel een redelijke vergelijking maken tussen de kermissen van mijn oude en nieuwe hometown. In Nijmegen staat een prachtige kermis met mooie en spectaculaire attracties. De Kermis duurt een dikke week, blijkbaar krijgen de Nimweegsen er dus niet zo gauw genoeg van als de Wijchenaren. Dit kan dan volgens mij niet door de sfeer komen, want voor zover ik heb kunnen constateren blinkt Nijmegen namelijk uit in het ontbreken daarvan. Ik weet niet of dit altijd al zo is geweest en of het iets te maken heeft met de versprokkeling van kermislocaties door de hele binnenstad.
En dat in een stad die met de Waalkade over zo'n unieke locatie beschikt. Aangezien het in Nijmegen puur om de attracties gaat en er geen feest is, zou het met een Kermis op de Kade van Brug to Brug de mooiste Kermis van Nederland kunnen stichten, zoals bijvoorbeeld Köln, of Düsseldorf. Wellicht dat ze er zelfs een soort oktoberbierfeesten aan kunnen koppelen, die de laatste jaren zo in trek zijn. Een win/win-situatie zou ik zeggen.
Maar dan de Wijchense kermis, aan sfeer zeker geen gebrek, daar hoeft dus niet aan gesleuteld te worden. Maar ook Wijchen zou zeker nog wat aan de locatie kunnen verbeteren. De kermis trekt vanaf het startsein zo veel publiek, dat er zeker nog wel zo'n 10 à 20 attracties bijkunnen. Wat dacht je van een nostalgische kermis in de voortuin van het Kasteel en een aantal spectaculaire grote attracties in het park? Misschien kan dan de sliertkermis tot voorbij de apotheek wat ingekort worden, zodat alles wat meer om het Kasteel en Markt geconcentreerd is. Maakt het allemaal nog net een stukje knusser.
Ik ben van de zomer ook weer eens op de Tilburgse kermis gaan kijken. Ook hier gaat het hoofdzakelijk om de attracties en dan met name de hoeveelheid ervan. Er staat weliswaar altijd een paar attracties die je nergens anders ziet, maar voor de rest is het als een gemiddeld Nederlands winkelcentrum, veel van hetzelfde.
Ik denk dat Wijchen en Nijmegen de potentie hebben om het kermisseizoen jaarlijks op een unieke manier af te bouwen, met in september de gezelligste en in oktober de mooiste van Nederland.

Geret Remkus

Dit bericht delen:

Advertenties