Volleybal: ondanks verlies goed herstel Trivosdames 1

20 september 2015
Team Kraftwell Symmachia Dames 1  -  Trivos Dames 1  3-1 (25-9, 25-19, 25-22, 23-25)

Zaterdag 19 september maakten de Trivosdames haar debuut in Roosendaal tegen het damesteam van de vereniging Symmachia. Het team van Symmachia heeft aan het eind van het vorig seizoen het 2e divisieschap via PD veilig kunnen stellen. Op papier waren de teams van Symmachia en Trivos gelijkwaardig, immers de een was subdegradant 2e divisie en de ander promovendus in de 3e divisie.

In de 1e set gebeurde waar coach Wouter Jansen voor had gewaarschuwd. De zenuwen kregen vanaf de 1e minuut de overhand en de dames van Trivos stonden er stijf van in het veld. De eerste bal viel nog goed 0-1, maar ballen in het net, misverstanden, persoonlijke fouten en aanvallen in het blok, zorgden voor een ommekeer 10-1. Gelukkig kon passer-loper Lieke Lankheet nog iets terug doen met 2 harde aanvallen 10-3. Een uitgeslagen bal en een aanval in het net van Manon Ottjes gaven de 12-3
Bij 13-4 maakte Stefanie Beekers er met een harde service nog 13-5 van, echter meteen daarop ontstond bij Trivos een misverstand en viel de bal pardoes op de grond 14-5. Een ace en een harde aanval gaven de 16-5 op het scorebord en meteen daarop was de 2e timeout een feit. Meteen maakte Symmachia met een harde aanval 17-5 en een minuut later vond de scheidsrechter dat een bal werd gelift 18-5. Protesten hielpen niet. Bij 21-6 maakte Sarah van Aalen nog een killblock 21-7 en meteen daarop een harde bal van Manon Ottjes 21-8. Een bal werd door Trivos uitgeslagen 22-8 en ook door Symmachia hetzelfde 22-9. Een harde aanval van Symmachia en 2 ballen in het net geslagen, brachten de setwinst naar Symmachia.

De 2e set stond in het teken vooral niet dezelfde fouten te maken als in de 1e set. Trivos was gewaarschuwd voor de goede verdediging en snelle aanvallen van Symmachia. Ook bij vlagen was de servicedruk behoorlijk hoog, dus zaken voor Trivos om te proberen deze te elimineren. De zenuwen moesten nu verdwenen zijn, nu moest er gewerkt worden. Met Miriam Huisman voor Manon Ottjes  werd vers aanvalsbloed ingebracht. Deze set stond bol van de persoonlijke fouten. Veel uitgeslagen ballen bij zowel aanvallen-  als services. Bij 1-1 liep Symmachia uit naar 3-1. Een service in het net bracht Trivos terug 3-2. 2 harde aanvallen van de nummer 6 gaven de 5-2. Deze lange aanvalster was veruit de beste speelster bij de tegenstander en scoorde veel. Wederom een netservice zette de stand op 5-3. Weer was daar de nummer 6 met een bekeken aanval 6-3, maar ook misverstanden kwamen bij Symmachia voor 6-4. Door de scheidsrechter werd een opstellingsfout gezien in het voordeel van Trivos 6-5. Symmachia werd sterker, hoewel Elkie Jaspers nog af en toe iets terug deed, en liep uit naar 12-6. Een uitservice en slag tegen de antenne brachten Trivos terug naar 12-8.
Bij 13-8 werd Hennie Visser ingebracht voor Sarah van Aalen. Bij 15-8 was het Anne Veenstra die wederom een bal binnen knalde 15-9. Een speelster van Symmachia kwam over de lijn onder het net en een tel later werd de bal in het net geslagen 15-11. Miriam Huisman maakte de 16-12 met een harde aanval en even later maakte zij met een ace de 18-14. Uitservices en uitgeslagen ballen bezorgde Symmachia mede de punten. De gastvrouwen stelden daar zelf een gedegen verdediging en goede aanvallen tegenover, waardoor de 2e set eindigde met 25-19.

In de 3e set verdween meteen de 1e service van Sarah van Aalen in het net 1-0. Bij het 2e punt ging de scheidsrechter behoorlijk in de fout. Een aanval van Trivos ging via het blok uit. De scheidsrechter beoordeelde deze bal als rechtstreeks uitgeslagen in plaats van een touchebal 2-0. Protesten hielpen niet, dus dan maar de mouwen extra opgestroopt.
Een lange rally met libero Anouk Boereboom in de hoofdrol, was het gevolg met uiteindelijk een punt voor Trivos 2-1. Bij deze stand was het passer-loper Anne Veenstra die zich liet gelden met een knappe redding, waardoor de bal door een speelster van Symmachia in het net werd geslagen 2-2. Het spel golfde heen en weer met 3-3, 4-4,   5-5 en 6-6. Een netservice en uitbal van Symmachia gaven Trivos een voorsprong van   6-8. Meteen werd een timeout aangevraagd om de flow van Trivos te doorbreken, echter dat lukte niet meteen  6-9. Een harde aanval van de nummer 6 van Symmachia gaf de 7-9, maar een nog hardere bal van Anne Veenstra bracht de stand op 7-10. Fouten aan weerskanten brachten uiteindelijk de stand op 13-13. Punten werden gemaakt door diagonaal Miriam Huisman en de passer-lopers Dionne Schreven en Anne Veenstra. 2 scherpe aanvallen van Symmachia brachten de 1e timeout voor Trivos 13-15. Dit pakte goed uit. Een netservice was het gevolg 14-15. Anne Veenstra knalde een bal binnen de 3 meter 15-15 en Dionne Schreven maakte er met een ace 16-15 van. Stuivertje wisselen werd ook nu weer gedaan van 16-16 naar 17-17 richting 20-20.
Bij 22-20 vroeg coach Wouter Jansen een timeout aan, waarna de 22-21 werd gemaakt.
Nadat 2 ballen in het net- en uit waren geslagen 24-21, maakte Dionne Schreven er nog 24-22 van.
Een Trivosbal tegen het lage plafond was te veel 25-22.

De 4e set moest het hem doen. Bij Trivos was de opgaande lijn duidelijk waarneembaar en ook het zelfvertrouwen was zienderogen toegenomen. Een 1-4 voorsprong werd verkregen, waarvan het laatste punt een ace van Stefanie Beekers betrof. De lange nummer 6 van Symmachia scoorde, waarna Miriam Huisman de 2-5 maakte. Door Nienke Visser werd met een killblock 3-7 gemaakt en met een ‘gewoon’ blok 3-8. Bij 4-9 werd de 1e timeout aangevraagd, wat 2 punten opleverde 6-9.
De Trivos timeout kwam op het juiste moment 6-10. Vechtvolleybal was het credo en door Trivos werd bewezen dat ze dat als geen ander konden. Onder aanvoering van Anne Veenstra werden de messen geslepen en via 14-14, 19-19 en 22-22 werd het bij 22-24 nog even spannend. Door Nienke Visser werd het net geraakt door, volgens ingewijden, haar paardenstaart. De nieuwe Nevoboregel schrijft sinds dit seizoen voor dat het net niet meer geraakt mag worden 23-24. Meteen werd door coach Jansen een timeout ingelast en even waren de Trivosvrouwen bang dat de staarten er af moesten. Gelukkig was dit niet het geval en werd de bal na de timeout simpelweg uitgeslagen door de dame van Symmachia 23-25.

Met een beetje meer geluk hadden we de 3e set ook gewonnen, dan krijg je een hele andere wedstrijd. Het was duidelijk te merken dat de 2e divisie toch echt weer een stapje hoger is. Als nu de zenuwen ook meteen onder controle zijn, zijn we al een heel eind op de goede weg. Aldus trainer/coach Wouter Jansen. Volgende week gaan we naar Havoc in Haps en daar willen we toch onze vandaag opgedane ervaringen gebruiken. Zo komen we steeds een stapje verder.