Schrijfavond Amnesty International Wijchen
Van onze redactie
24 september 2015
Op vrijdag 2 oktober 2015 organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30 uur – 20.30 uur een schrijfavond in de bibliotheek in Wijchen.
Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:
Indonesië
Sjiitische gemeenschap uit hun dorp verdreven De leden van een sjiitische gemeenschap op Oost-Java wonen al meer dan drie jaar in een vluchtelingenkamp. Ze werden uit hun dorp verjaagd vanwege hun ‘afwijkende’ geloof. In augustus 2012 viel een menigte van vijfhonderd mensen met messen en stenen de sjiitische dorpelingen aan. Er viel één dode en een aantal mensen raakte gewond. De menigte verwoestte de huizen van de sjiitische bewoners en verdreef meer dan 150 sjiieten, waaronder veel kinderen uit het dorp. De lokale autoriteiten verzetten zich tegen de terugkeer van de sjiitische gemeenschap en zetten de dorpelingen onder druk om zich tot de soennitische islam te bekeren. In 2014 bezocht de minister van Religieuze Zaken de sjiitische gemeenschap en het dorp om te proberen een oplossing te vinden voor de situatie. Tot op de dag van vandaag mogen de verdreven dorpelingen echter niet terugkeren naar hun dorp.
Iran
Spiritueel leider krijgt de doodstraf De Iraanse Mohammad Ali Taheri hoorde op 1 augustus dat hij de doodstraf krijgt voor zijn spirituele opvattingen en lessen. Dat is een ernstige schending van het recht op gedachte, geweten en godsdienst. Taheri is de oprichter van een alternatieve spirituele beweging, genaamd Erfan-e Halgheh. Hij heeft een groot aantal volgelingen in binnen- en buitenland en schreef enkele boeken die ook in Nederlandse boekhandels te koop zijn. Taheri werd veroordeeld voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Hij heeft tot 20 augustus om in beroep te gaan tegen het doodvonnis. In 2011 werd Taheri al veroordeeld voor ‘het beledigen van Islamitische heiligheden’. Sindsdien zit hij in eenzame opsluiting. Al vier keer probeerde hij daar zelfmoord te plegen en het gevangenispersoneel dreigde meerdere malen zijn vrouw en kinderen om te brengen.
Saudi-Arabië
Activist veroordeeld tot 8 jaar cel Dr. Abdulkareem Yousef al-Khoder richtte in 2009 samen met elf andere academici en activisten de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie ACPRA op. Bijna alle leden zitten op dit moment lange gevangenisstraffen uit. ACPRA rapporteerde over mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië totdat de autoriteiten het kantoor van de organisatie in 2013 sloten. Dr. al-Khoder werd opgepakt en aangeklaagd voor onder andere het oprichten van een verboden organisatie. Hij werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een reisverbod van tien jaar. De rechter die hem veroordeelde liet zich publiekelijk negatief uit over alKhoder en was dus niet onpartijdig. In januari van dit jaar werd daarom in hoger beroep besloten dat zijn zaak opnieuw moet worden bekeken. Ondanks dit rechterlijk besluit zit al-Khoder vast. Hij is in afwachting van zijn nieuwe rechtszaak.
Dit bericht delen: