Gelredag Batenburg in teken van middeleeuwen

Van onze redactie
28 september 2015
Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen bieden het publiek dit najaar een bijzonder programma aan waarin ‘Het Verhaal van Gelderland’ wordt verteld. Thema is ‘zien, ruiken, horen, proeven en beleven’. Iedere week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Omroep Gelderland zendt op maandagavond een tv-programma uit en de zaterdag erna is telkens een bijzondere Gelredag, met live radio. De Gelredag van 3 oktober is in het stadje Batenburg. Deze dag staat in het teken van de middeleeuwen. Het totale programma en de locaties van alle zestien Gelredagen is vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl.

Gelredagen
Het publiek verzamelt zaterdag in de Café De Viersprong aan de Grootestraat 44 in Batenburg. Daar vertrekt ieder halfuur een gids naar de kasteelruïne van Batenburg. Ook de prachtige kerk van Batenburg is geopend. Daar gaan de gidsen ook langs. De route voert langs diverse locaties waar een markering met QR-code is aangebracht die wanneer hij met de telefoon wordt gescand, een verhaal weergeeft over de geschiedenis van die locatie. Zoals de Munte, de plek waar in de Middeleeuwen Batenburgse munten werden geslagen. Er is zaterdag middeleeuwse muziek van gezelschap Datura. En Kasteel Hernen zorgt zaterdag voor een middeleeuwse re-enactor bij de Viersprong, zodat die tijdsperiode hier ook letterlijk tot leven komt. Het publiek in Batenburg krijgt bovendien een kortingskaart (25 procent) voor de toegang op het nabij gelegen kasteel Hernen. In Hernen is dat weekend een middeleeuws evenement.

Samenwerking
Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen werken intensief met elkaar samen om de Gelderse geschiedenis tot leven te brengen. Niet alleen voor de inwoners van Gelderland, maar ook voor de toerist die hier op vakantie is. De Gelredagen zijn succesvol, want er komen telkens tussen de 200 en 700 personen.  In 2015 is er dit programma – voor 2016 zal het aantal activiteiten nog eens worden vergroot. Zodat steeds meer mensen kennis kunnen nemen van ‘Het Verhaal van Gelderland’. De Gelredagen en het tv-programma zijn mogelijk dankzij ondersteuning van de Provincie Gelderland.

Dit bericht delen:

Advertenties