Column: 'Zwarte ....'

Van onze redactie
2 oktober 2015
In iedere uitgave van de huis-aan-huiskrant 'Wij in Wijchen, Dukenburg en Lindenholt' schrijft Geret Remkus zijn column.

Zwarte ...


Jarenlang mopperden we er met z'n allen over dat in september al de eerste kerstballen en pepernoten in de winkelschappen opdoemden. Inmiddels zijn er al lang aan gewend en wordt er hooguit nog wat lacherig over gedaan. Sinds vorig jaar hebben we echter een nieuw pre-decemberfeestdagenmopperfenomeen (3 x woordwaarde!), namelijk de Zwarte Pietendiscussie. Volgens de Verenigde Naties moeten de discriminerende kenmerken verdwijnen en moet de Nederlandse regering zich daar mee gaan bemoeien. Het kabinet heeft, zoals met veel dingen, geen idee wat ze ermee aanmoet. Wegbezuinigen is wellicht het eerste wat in Mark z’n lachebekje opkomt. Dieuwertje Blok piekert zich suf over hoe zij zich door al die Sinterklaasjournaals moet worstelen, zonder ook maar één keer per ongeluk de term Zwarte Piet te laten vallen. De scholen weten zich ook geen raad, evenals de gemeentes.
Moeten we Piet langzaam laten verbleken, zoals destijds Michael Jackson? Dan gaan de kinderen zich misschien zorgen maken, en denken dat Piet ziek is, nieuwe trauma's alom. Moeten we Piet allerlei kleurtjes geven? Dan wordt het een soort carnaval en moet Piet ook maar confetti strooien in plaats van pepernoten. En wat als Piet allerlei kleurtjes krijgt behalve de zwarte? Zijn er dan weer mensen die zich gediscrimineerd voelen omdat er een kleurtje vergeten wordt?
In mijn kindertijd waren Zwarte Pieten ook echt zwart, en niet levensecht bruin, zoals dat later gebruikelijk werd. Er kon geen misverstand over bestaan, alleen Zwarte Piet was zo zwart en niemand anders, daarom heette hij ook Zwarte Piet.
Er was slechts 1 uitzondering op de hele wereld en dat was Sjimmie, maar dat was dan ook een stripfiguur. In die tijd lazen wij de strips van Sjors & Sjimmie. Sjimmie was eigenlijk een soort Zwarte Piet waar je het hele jaar plezier van had.
Hij was gitzwart, had grote ringen in zijn oren, praatte krom Nederlands en had één heel dikke haar op zijn hoofd. Ook toen brandde er een discussie los over de figuur Sjimmie met dezelfde argumenten als nu.  Als gevolg daarvan veranderde Sjimmie in een normale moderne gekleurde Nederlander en leefde nog lang en gelukkig. Wellicht dat om dezelfde reden, destijds Zwarte Piet ook van kleur veranderde van pikzwart in levensecht bruin. Het gekke is dat deze metamorfose van Zwarte Piet juist averechts werkte. Hij zag er nu niet meer uit als een sprookjesfiguur, maar als een verklede gekleurde medelander, die aldus voor schut stond, volgens sommigen. Het verschil met Sjimmie was dat hij niet langer rare kleren droeg en er dus niets meer op aan te merken viel.
Hier ligt volgens mij dus de oplossing van het probleem. De knecht van Sinterklaas moet weer gewoon pikzwart worden zodat het voor iedereen weer duidelijk is dat het een sprookjesfiguur is en geen verwijzing naar wat voor mens uit het verleden dan ook - en als klap op de vuurpijl, voor alle zekerheid noemen we hem: Zwarte Jan !

Geret Remkus

Dit bericht delen:

Advertenties