Meest gestelde vragen over vluchtelingen in Wijchen

Van onze redactie
2 oktober 2015


Elke dag melden zich veel vluchtelingen in Europa, ook in Nederland. Een groot deel van deze mensen komt uit Syrië. Zij zijn op de vlucht voor oorlog en zoeken een veilig heenkomen. Zij zijn op de vlucht voor de burgeroorlog. Ook voedsel bereikt veel gebieden niet meer. In samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bieden gemeenten opvangplekken aan voor vluchtelingen. Het college van Wijchen heeft aangeboden vluchtelingen en statushouders onderdak te bieden. Ook bij de gemeente Wijchen komen hierover veel vragen binnen van inwoners. Op deze pagina zal onderstaande informatie regelmatig worden ververst.

Vraag 1: Wat is een azc?


Een azc is een asielzoekerscentrum. Het is een opvangcentrum voor asielzoekers die tijdelijk in een land verblijven totdat een besluit is genomen over of zij in Nederland mogen blijven of niet. Het aanbieden van deze opvang wordt in Nederland gedaan door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vraag 2: Wat vindt het college van Wijchen?


Het college van Wijchen (burgemeester en wethouders) heeft het COA aangeboden om in Wijchen - indien door het COA gewenst - een asielzoekerscentrum in te richten voor maximaal 350 personen. Het COA heeft laten weten hier geen behoefte aan te hebben. Het wil alleen azc’s openen voor 600 bewoners of meer. Het college van Wijchen wil niet verdergaan dan 350 personen. Daarnaast heeft de gemeente ook aangeboden 75 extra woningen te bouwen voor zogeheten statushouders (zie vraag 10).

Vraag 3: Wie bepaalt of er een azc in Wijchen komt?


Het college en de Wijchense gemeenteraad nemen hier een besluit over. Maar voor zij dat doen, gaan zij eerst in gesprek met de inwoners hierover. Zie vraag 5.

Vraag 4: Komt er een azc in Wijchen?


Voorlopig niet. Er zal ten eerste een verzoek moeten komen van het COA en dat verzoek ligt er op dit moment niet. Sterker nog, het COA heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor een azc in Wijchen voor maximaal 350 bewoners.

Vraag 5: Telt de mening van de inwoners?


Jazeker. Op het moment dat het COA vraagt aan de gemeente om een azc te openen, gaan het college en de gemeenteraad uitgebreid in gesprek met de Wijchense inwoners hierover. Het college en de gemeenteraad zijn van mening dat er nooit een azc in Wijchen kan komen zonder dat daarvoor gepraat is met de inwoners.

Vraag 6: Wanneer komt er een informatieavond?


Dat is nog niet bekend. Wij kunnen pas een informatieavond organiseren als er concrete plannen zijn van het COA in Wijchen. En dat is nu nog niet het geval. Bewoners krijgen een uitnodiging via de gemeentepagina’s in de Wegwijs, op www.wijchensnieuws.nl en via www.wijchen.nl.

Vraag 7: Welke rol heeft het COA?


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) regelt en coördineert de opvang voor vluchtelingen in Nederland. Het COA regel zelf de opbouw en inrichting van een azc. De kosten hiervoor worden betaald door het COA. Kijkt u voor meer informatie op https://www.coa.nl/nl/over-coa/taken.

Vraag 8: Welke rol heeft de gemeente?


Als het gaat om asielzoekers heeft de gemeente geen wettelijke verplichting. Asielbeleid is een verantwoordelijkheid van het Rijk.  De gemeente heeft wel een wettelijke verplichting als het gaat om het huisvesten van statushouders. Dat is een opdracht van het Rijk die iedere gemeente in Nederland moet uitvoeren. Dat staat in de Huisvestingswet. Het Rijk bepaalt hoeveel statushouders elke gemeente in Nederland moet huisvesten. In de gemeente Wijchen gaat het dit jaar om 71 statushouders. Kijkt u voor meer informatie op https://www.coa.nl/nl/partners/gemeenten

Vraag 9: Wie betaalt de kosten van een azc?


Het COA betaalt deze kosten.

Vraag 10: Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?


Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Een vluchteling is een asielzoeker die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Hij krijgt alleen een verblijfsvergunning als hij aan de vereiste voorwaarden voldoet.

Een asielzoeker is een vreemdeling die zijn land heeft verlaten en bij de Nederlandse overheid een asielaanvraag indient. Asielzoekers zijn (nog) niet in het bezit van een verblijfsvergunning en wonen meestal in een azc.  Kijkt u voor meer informatie op https://www.coa.nl/nl/asielzoekers.

Een statushouder is een vluchteling die een tijdelijke verblijfsvergunning heeft gekregen voor vijf jaar. Daarna wordt opnieuw bekeken of deze persoon voor een definitieve verblijfsvergunning in aanmerking kan komen. Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten als andere inwoners.

Vraag 11: Is de gemeente verplicht statushouders te huisvesten?


Ja, gemeenten hebben de taak om statushouders woonruimte aan te bieden. Elk halfjaar krijgen gemeenten door het Rijk een taakstelling opgelegd voor het aantal te huisvesten statushouders. Dit jaar moet de gemeente Wijchen 71 statushouders woonruimte bieden.

Vraag 12: Welk voorstel doet het college van Wijchen?


Het college heeft onlangs voorgesteld om 75 extra woningen in de gemeente te laten bouwen, verdeeld over Wijchen en de dorpen. Hierdoor komen er meer woningen vrij voor de huisvesting van statushouders. Het college vindt echter dat dit niet ten koste mag gaan voor mensen die nu voor een woning op wachtlijsten staan. Momenteel wordt onderzocht hoe dit het beste gerealiseerd kan worden. Ook de provincie Gelderland moet hiervoor goedkeuring geven.

Vraag 13: U wilt statushouders helpen, wat kunt u doen?


De afdeling Wijchen van Stichting Vluchtelingenwerk coördineert de huisvesting en begeleiding van statushouders in Wijchen. Als u wilt meehelpen bij deze begeleiding kunt u zich aanmelden via www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/doe-met-ons-mee. Bellen kan ook via 024 642 46 33.

Dit bericht delen:

Advertenties