Schaken: gelijkspel voor Het Kasteel tegen Nijmeegs SMB

Van onze redactie
11 oktober 2015
De Wijchense schakers van Het Kasteel hebben afgelopen zaterdag 10 oktober in de derby tegen buurgenoot SMB uit Nijmegen geen winst kunnen behalen. De schaakwedstrijd in Wijchen-Zuid leek lange tijd voordelig te gaan eindigen voor de thuisclub, maar toch stond er na 6 uur schaken een 4-4 eindstand op het scorebord.

De schaakstrijd werd gespeeld in de promotieklasse, de hoogste klasse van de Oostelijke Schaakbond. Het Wijchense schaakteam heeft na afloop van vorig seizoen een kleine gedaanteverwisseling ondergaan door het vertrek van een viertal spelers. Zo zijn de jeugdige Griekse schaaktalenten na 3 jaar weer teruggekeerd naar hun thuisland. De vrijgevallen posities zijn opgevuld vanuit de eigen gelederen en ook nieuw talent heeft zich al gemeld!

De ervaren Henk van Kortenhof mocht het opnemen tegen oud-kasteellid Van Deemen. Van Kortenhof speelde de openingsfase soepel en actief. De kasteelschaker had wat meer ruimte voor zijn stukken. Een snelle remise werd echter overeengekomen, waarmee de score van de wedstrijd vredelievend werd geopend.

Ritchy Duin speelde een niet alledaagse openingsvariant tegen Van Leeuwen. De Nijmegenaar was duidelijk verrast en moest al snel in de denktank. Duin wist met actief stukkenspel een voordelige stelling op het bord te zetten. Er werd een vracht aan materiaal buit gemaakt en al snel konden de stukken in de doos. Het Kasteel stond op voorsprong!

Oud-voorzitter Willem van Berkel leek op het kopbord alle touwtjes in handen te hebben tegen Rijkschroeff. Met sterk spel zette Van Berkel zijn tegenstander onder druk. In het middenspel blunderde Van Berkel echter onnodig een vol stuk weg en daarmee werd de regie uit handen gegeven. Rijkschroeff greep zijn kans en Van Berkel kon zijn koning omleggen.

Hans Quint belandde in een iets mindere stelling tegen Waenink. Toch wist Quint in het dame-eindspel een pion te winnen. Tegenstander Waenink kon met zijn dame schaak blijven geven en daarmee de remise afdwingen.

Twan Rutjes speelde met de witte stukken tegen Smit. De partij bleef in evenwicht en het paardeindspel leek gelijkwaardig. Toch was het paard van de SMB-schaker behendiger en wist hij zelfs zijn vrije randpion aan de overkant te brengen. Dat betekende een nieuwe dame en gelijktijdige capitulatie door Rutjes. Hierdoor was er plotseling een 2-3 achterstand in de wedstrijd.

Kaz Haans speelde een geweldige partij tegen Schut. Haans won een belangrijke pion in het middenspel en in het toreneindspel bezat hij er vier meer dan zijn tegenstander. De pionnen liepen hard naar voren en Schut kon opgeven.

De jeugdige invaller Bram Rutten (15) maakte tegen Wedholm een voortreffelijk debuut in de hoofdmacht van Het Kasteel. Het werd een hectische partij waarbij Rutten in de openingsfase een belangrijke pion wist te veroveren. De spanning steeg toen er een stuk verloren ging, maar dit werd even later weer na een fraaie combinatie van zetten teruggewonnen. In het eindspel was de extra pion van Rutten beslissend. Deze wist hij knap naar de overkant te loodsen waarmee het winstpunt een feit was. Dat betekende een 4-3 voorsprong met nog één partij te gaan.

Teamleider Jorik Quint kwam tegen Ottenheijm een pion achter in het eindspel,  het lopereindspel bood nog kansen op een half puntje. Helaas wist Ottenheijm het juiste plan te vinden en met zijn extra pion behoedzaam de route naar de andere kant van het bord veilig te stellen.

Met de 4-4 eindstand kregen de Kasteelschakers niet het resultaat waar ze op gehoopt hadden. De volgende wedstrijd is op zaterdag 7 november in en tegen Wageningen. Hopelijk kunnen er dan wel winstpunten worden geboekt.

Het Kasteel 1                      -        SMB 1                            4 – 4

  1. Willem van Berkel          -        Bram Rijkschroeff           0 – 1

  2. Twan Rutjes                  -        Maarten Smit                 0 – 1

  3. Hans Quint                    -        Paul Waenink                 ½ - ½

  4. Henk van Kortenhof       -        Jelle van Deemen           ½ - ½

  5. Kaz Haans                      -        Peter Schut                    1 – 0

  6. Ritchy Duin                    -        Hans van Leeuwen         1 – 0

  7. Jorik Quint                     -        Jacques Ottenheijm       0 – 1

  8. Bram Rutten                  -        Jelmer Wedholm             1 – 0


Fotograaf: Ritchy Duin

Dit bericht delen:

Advertenties