Lezing over 150 jaar wonen in Wijchen en haar kernen

Van onze redactie
22 oktober 2015
Op zondag 8 november organiseren Museum Kasteel Wijchen en Vrienden Museum Kasteel Wijchen Stichting Frans Bloemen  een lezing bij de expositie Thuis! 150 jaar wonen in Wijchen en haar kernen. Sprekers deze middag zijn Roger Crols (kunst- en architectuurhistoricus) en Antal Giesbers (schrijven, uitgever en journalist).

Roger Crols behandelt het onderwerp Van boerderij tot doorzonwoning. Woonhuisinterieurs in Wijchen 1860-1960. Hierin schetst hij een beeld van de ontwikkeling van de wooncultuur en het woonhuisinterieur in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Ontwikkelingen in Wijchen worden in bredere landelijke en Gelderse context geplaatst. In een relatief korte periode ontstonden nieuwe woningtypen als de villa, de bungalow en de tot over de grenzen bekende PéGé systeembouwwoning, een Wijchense vinding. Sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, technische ontwikkelingen, nieuwe materialen, aandacht voor gezondheid en hygiëne  zorgden in een relatief korte tijd voor ruimere en van alle gemakken voorziene woningen. Was in 1860 een eigen warme en droge plek voor velen nog een uitzondering, 100 jaar later zou de prille welvaartstaat er toe bijdragen dat dit voor iedereen een bereikbaar ideaal werd.

Antal Giesbers heeft als onderwerp Spelen met herinneringen. Het boek 'Wijchen herinnert de Tweede Wereldoorlog' van zijn hand, is de opmaat gebleken voor een reeks die hele nog beschikbare bestaande orale historie moet gaan omvatten. In 2016 verschijnt het tweede deel van deze reeks, dat de periode van de Wederopbouw zal behandelen. In de aanloop naar de productie van dat boek vertelt Antal Giesbers over de aanzet tot deze reeks, over hoe mensen zich het verleden herinneren en hoe je daar als interviewer zodanig mee om kunt gaan dat je er nog meer uithaalt dan de mensen zelf beseffen. Maar ook zal hij laten zien dat herinneringen niet met de feiten te matchen zijn en dat oral history een andere kijk op de geschiedenis geeft.

De inloop met koffie/thee is vanaf 14.00 uur, waarna om 14.30 uur het programma start. De middag eindigt om 16.30 uur. De entreeprijs is € 2,50 p.p. (vrienden en vrijwilligers Museum Kasteel Wijchen gratis).

Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl

Dit bericht delen:

Advertenties