Open brief van Sociaal Wijchen over vluchtelingenopvang

Van onze redactie
23 oktober 2015

Wijchen, 23 oktober 2015


"Beste raads- en commissieleden,

Sociaal Wijchen is voorstander van de komst van wederom een AZC op de plek van het vorige AZC. Dat staat voor ons buiten kijf. Sociaal Wijchen zou niet sociaal zijn als we deze vluchtelingen buiten sluiten!

Ieder van u heeft meegekregen dat B&W het draagvlak onder de bevolking voor de komst van een AZC dacht te kunnen afmeten aan de reacties op social media, zoals facebook en twitter. Deze methode is selectief en niet evenwichtig.

Geen enkele politieke partij had het onderwerp van vluchtelingen, en wederom een AZC in Wijchen, in het verkiezingsprogramma staan. Dus de kiezer heeft zich niet kunnen uitspreken over dit onderwerp. Dat kan alsnog via een referendum.

Wij dringen aan op een referendum en wel om de volgende redenen:

-       Bij een referendum kunnen alle inwoners van 18 jaar en ouder zich uitspreken;

-       Omdat het onderwerp zo leeft onder de bevolking, wil iedere inwoner zijn of haar  stem laten horen en zijn of haar mening geven;

-       Een steekproef onder een beperkt aantal aselect gekozen inwoners doet geen recht aan onze democratische principes;

-       Nogmaals, bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 was dit onderwerp niet aan de orde. Geef de kiezers nu de gelegenheid zich alsnog uit te spreken over dit onderwerp;

-       Een avond organiseren om mensen te laten inspreken over dit onderwerp heeft naar onze mening geen goede resultaten gehad: vooral tegenstanders krijgen en pakken dan een podium, zo leert de praktijk.

Om deze redenen vragen wij jullie persoonlijk, via deze mail, ons voorstel over het houden van een referendum te steunen. Voorwaarden/maatregelen voor een referendum over dit onderwerp moeten zijn:

-       Voorafgaand een heldere informatievoorziening in alle media over de plannen,

-       Neem de angst, bezwaren en risico’s serieus. En informeer inwoners hoe de gemeente deze zaken gaat oppakken,

-       Heldere en open communicatie is de grootste kracht om de samenleving gezond te houden.

Het aantal vragen kan beperkt blijven tot de volgende twee vragen:

vraag 1: Het college van B&W heeft het COA (Centraal Orgaan Asielzoekersopvang) een aanbod gedaan om 350 vluchtelingen/asielzoekers (op de plek van het vorige AZC) op te vangen. Steunt u dit aanbod: JA of NEE?


vraag 2: Het COA vraagt het gemeentebestuur van Wijchen om 600 vluchtelingen/asielzoekers op te vangen. Moet het college wat u betreft hier aan meewerken? JA of NEE?"

Namens de fractie Sociaal Wijchen,

Dorien van den Bos, Johan de Kievit, Tine Kuiper, Jan Loeffen, Carola van Wetten

Dit bericht delen:

Advertenties