PvdA Wijchen: draagvlak creëren, tegenstellingen voorkomen

Van onze redactie
29 oktober 2015
"De politiek, het nieuws en gesprekken op straat zijn de afgelopen weken gedomineerd door het thema ‘vluchtelingen’. De toenemende stroom van mensen uit voornamelijk Syrië naar Europa houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Dagelijks zien we de stevige discussies tussen voor- en tegenstanders van de opvang van vluchtelingen op televisie en in de kranten. Nederland is betrokken als nooit tevoren en dat is voor een politieke partij fantastisch om te zien.

Zorgelijk is echter wel de manier waarop deze betrokkenheid de laatste weken steeds vaker tot uiting komt. Het debat rond de opvang van vluchtelingen heeft zich heel sterk gepolariseerd met aan de ene kant mensen die de vluchtelingen met roosjes in de hand op staan te vangen en aan de andere kant demonstranten die leuzen als “AZC weg ermee” scanderen. Het debat rond de vluchtelingen lijkt, zoals Diederik Samsom terecht opmerkte, te zijn geworden tot een confrontatie tussen ‘de hartenloze’ en ‘de hersenloze’. Jammer genoeg heeft dit tot een ernstige simplificatie van gedachten en argumenten geleid in het vluchtelingendebat. Dit komt tot uiting in droevige kreten als “vluchtelingen uitnodigen is IS uitnodigen” en “alle tegenstanders zijn nazi’s”.

Dit is een zorgelijke ontwikkeling volgens PvdA Wijchen. Wij geloven niet in deze tegenpolen en zeker niet in een simpele oplossing. In de basis willen wij mensen die alles achter hebben moeten laten en in absolute afhankelijkheid verkeren heel graag helpen. Dit zou betekenen dat wij ‘voor’ de opvang van vluchtelingen zijn. Mensen die net als wij deze insteek hebben kunnen zich tegelijkertijd echter ook zorgen maken over de hoeveelheid vluchtelingen in een gemeenschap of over de motieven van de vluchtelingen. Tegenstanders hebben vaak dezelfde zorgen en kiezen ervoor om ‘tegen’  een opvang te zijn. Het resultaat van deze polarisatie is een onterechte nadruk op ‘verschil’ in plaats van ‘overeenkomst’.

De PvdA Wijchen wil zoveel mogelijk mensen in nood ondersteunen, maar heeft ook oog voor de potentiële problemen en onrechtvaardigheden die kunnen ontstaan door de massale opvang van vluchtelingen zoals ‘overlast’, ‘aantrekkende werking’ en ‘verhoogde kans op terrorisme’. Om tot een goede oplossing te komen waarbij zoveel mogelijk mensen (tijdelijk) kunnen worden opgevangen zonder dat dit tot al te veel problemen leidt is een goed inhoudelijk debat nodig waar zorgen worden omgezet in oplossingen. Een referendum, zoals Sociaal Wijchen voorstelt, heeft wat dat betreft volgens PvdA Wijchen juist een tegengesteld effect. In een referendum worden mensen immers gedwongen ‘kleur te bekennen’ in plaats van ‘mee te denken’ en ligt de nadruk wederom op ‘verschil’.

De PvdA Wijchen is voor het creëren van draagvlak voor een geschikte oplossing. Draagvlak creëren gaat niet in een handomdraai. Hiervoor moeten we met elkaar in gesprek. De gemeente met burgers, en burgers onderling. Draagvlak creëren is een proces dat continu moet lopen. Draagvlak begint niet wanneer de eerste vluchtelingen ons land bereiken en stopt niet wanneer de laatsten ons land verlaten."

Namens de PvdA Wijchen,

Titus Burgers

Titus Burgers

Dit bericht delen:

Advertenties