Hospice Wijchen wint ‘Prijs de Vrijwilliger’ 2015

Van onze redactie
30 oktober 2015
Vrijdagmiddag 30 oktober ‘werd Hospice Wijchen tijdens het Elckerlijckcongres in Zeist door VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Nederland uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze ‘Prijs de Vrijwilliger’ 2015. Het hospice ontving deze prijs vanwege het enorme draagvlak onder de Wijchense bevolking bij de bouw en realisatie van deze voorziening voor terminale medeburgers.

hospice wijchen1

Al enkele maanden was bekend dat het hospice samen met het Bijna Thuis Huis in Druten en de hospices in Zuidoost Friesland en in de Kromme Rijnstreek voor deze onderscheiding was genomineerd. Een filmploeg van Dijkwerk uit Amsterdam maakte eind september in opdracht van VPTZ Nederland een dag lang opnamen in het hospice, waarbij met name de inzet van de vele vrijwilligers tijdens de bouw en bij de zorgen aan de gasten centraal stond. Tijdens het congres werd het resultaat van deze opnamen getoond. Het oogstte onder de deelnemers bijzonder veel waardering en tijdens het lange applaus leek de kans al groot dat Wijchen zou winnen.

De jury – onder voorzitterschap van Pieter Sluis, de huisarts die in 1984 te Nieuwkoop het eerst hospice in Nederland startte – was in zijn oordeel onomwonden. Zij prees de Wijchense initiatiefnemers voor de integrale communicatiebenadering van de bevolking en bedrijven en voor de professionele aanpak van de fondswerving. Door deze ‘fantastische handelswijze’, aldus de jury, is Hospice Wijchen een voorziening van de hele gemeenschap geworden: een voorbeeld voor alle hospices in het hele land.

Een glunderende voorzitter Rob Jeurissen van VPTZ Wijchen, de stichting die het hospice exploiteert, kreeg vervolgens zijn handen vol aan een oorkonde, een bronzen beeldje van de kunstenares Tonneke Iwema en aan een cheque van 2.500 euro.

Dit bericht delen:

Advertenties