Gemeenteraad bespreekt mogelijkheden regionale samenwerking

Van onze redactie
2 november 2015
Fractievoorzitters leggen gezamenlijk drie scenario’s voor aan raad

De politieke partijen in de gemeenteraad van Wijchen gaan binnenkort met elkaar in debat over mogelijke vormen van regionale samenwerking tussen de gemeente Wijchen en andere gemeenten. Het gesprek in de raad moet leiden tot een uitspraak van de raad over welke vorm van regionale samenwerking de voorkeur heeft. Basis voor het gesprek vormt een door de gezamenlijke fractievoorzitters opgestelde meningsvormende nota.

De vraag naar vormen van samenwerking is bij diverse gemeenten in de regio actueel. De fractievoorzitters stellen in de nota dat het “riskant is stil te zitten wanneer de omgeving in beweging is.” Zij zien graag dat de raad ervoor zorgt dat de gemeente zich kan positioneren als partner die zoekt naar verbinding en dialoog met zowel burgers en organisaties als de gemeenten in de regio. De nota beschrijft drie hoofdscenario’s: 1) Wijchen op eigen kracht, 2) Samenwerking in het Land van Maas en Waal en 3) Samenwerking met Nijmegen. Binnen de laatste twee scenario’s worden drie alternatieven onderscheiden en ter keuze voorgelegd. Het debat in de gemeenteraad van Wijchen moet leiden tot een uitspraak van de raad over welk scenario en welk alternatief daarbinnen de voorkeur heeft. Aan het college van burgemeester en wethouders zal vervolgens opdracht worden gegeven die voorkeur van de raad verder uit te werken en te bespreken met de colleges in de regiogemeenten.

Bijzondere nota, normale behandeling
Het is bijzonder dat fractievoorzitters een meningsvormende nota schrijven en voorleggen aan hun eigen gemeenteraad. Doorgaans behandelt de raad immers nota’s en voorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Het feit dat fractievoorzitters een nota voorleggen aan de raad, heeft geen gevolgen voor de normale vergadercyclus van de raad. De eerste keer dat de nota aan bod komt, is tijdens een informatieavond van de raad op donderdag 26 november. Inwoners en organisaties zijn dan welkom om meningen te geven en vragen te stellen over de meningsvormende nota. Daarna behandelt de raad de nota tijdens een commissievergadering op 2 of 3 december. De raad neemt een standpunt in over regionale samenwerking tijdens de raadsvergadering op 10 december.

Illustratie: Google Maps

Dit bericht delen:

Advertenties