Kernachtig Wijchen kiest voor regionale samenwerking

Van onze redactie
3 december 2015
Gemeenten zijn op zoek naar manieren om in de uitvoering robuustheid tot stand te brengen. De beweegredenen van gemeenten zijn verschillend. Niet alleen financiële beweegredenen maar vooral kwaliteit en continuïteit van advisering zijn belangrijk. Kernachtig Wijchen heeft daarom op 17 november een denktank bijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd met een groep Wijchenaren. Op woensdag 2 december heeft de fractie Kernachtig Wijchen de standpunten ingebracht in de Wijchense raad.

Waarom samenwerken

"Kernachtig Wijchen vindt samenwerking in de regio een belangrijk onderwerp. Veel burgers vinden dat Wijchen, Wijchen moet blijven. Maar dat betekent niet dat je niet naar de toekomst moet kijken. De regio is in beweging. Gemeenten zoeken elkaar op om te verkennen waar men elkaar kan vinden. En in al die gevallen geldt dat een college pas verder kan als de raad een mening heeft en een richting geeft. De vraag is ook niet of we samen willen werken, we zien dat we samen moeten werken. Samenwerking hoeft niet tot herindeling te leiden, maar het kan wel.

Levert samenwerking wel geld op? Nee, waarschijnlijk niet direct maar dat moet ook niet het enige argument zijn. Kwaliteitsverbetering en continuïteit zijn wel belangrijke thema’s. De meerwaarde voor samenwerking moet voor onze inwoners leiden tot drie K's: kwetsbaarheid verlagen, kwaliteit verbeteren en kosten verlagen. Kernachtig Wijchen stelt voor een groeiproces starten met onze natuurlijke partners en te ondervinden waar we met elkaar kunnen komen. Het krachtige

Nijmegen verdient in onze ogen een krachtige partij voor de in de nabijheid gelegen plattelandsgemeenten. Wijchen heeft er baat bij als er een tweede grote regio naast Nijmegen ontstaat. Omdat we op die manier er het beste uit kunnen halen voor onze inwoners. Concurrentie kan aan beide kanten de effectiviteit en doelmatigheid in de organisaties omhoog stuwen. Wijchen kan als grootste van de kleinere gemeenten rond Nijmegen, een stuwende factor voor die tweede regio zijn. Kernachtig Wijchen vraagt om hiervoor visieontwikkeling te starten. In de raad en met de raden van onze natuurlijke partners in de regio.

Visieontwikkeling

in jaren 80 is de poging om plattelandsgemeenten samen te laten werken mislukt. Maar er is sindsdien veel veranderd. Als we ons als stevige partner willen ontwikkelen, willen we dat doen op basis van een duidelijke visie. Wat willen we bereiken? Wat wil je zijn? Waar wil je heen, wie heb je daar voor nodig en wat heb je er voor over? Efficiency is onze optiek zeker te bereiken; want waarom werken er nu vier regiogemeenten aan plattelandsbeleid?

Op lokale belangen sturen is belangrijker dan eerst een nieuwe samenwerkingsstructuur te formeren. We willen eerst de ‘wat’-vraag opgelost hebben en dan kijken wat dit betekent voor het ontwikkelproces en de kosten. We willen samenwerken met individuele kleinere gemeenten, maar nog direct als regio. Dat leidt tot teveel naar binnen kijken terwijl we juiste de beweging naar buiten moeten maken."

Ingezonden door 
Pim Verbeeten

Fractievoorzitter

Dit bericht delen:

Advertenties