Op vrijdag 8 januari 2016 organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.00 uur – 21.00 uur de schrijfavond in de bibliotheek in Wijchen. |
Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersonen voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:
Iran: dreigende doodstraf voor minderjarige dader
Saman Naseem werd op 17 juli 2011 gearresteerd na gevechten tussen de Iraanse Revolutionaire Garde en de Koerdische gewapende oppositiegroepering PJAK. Saman vocht mee met de PJAK. Hij was 17 jaar oud. Saman is daarna twee maanden lang vastgehouden zonder contact met de buitenwereld. Hij zegt zwaar te zijn gemarteld. Uiteindelijk ‘bekende’ hij onder dwang dat hij een lid van de Revolutionaire Garde had gedood. In januari 2012 kreeg Saman de doodstraf na een oneerlijke rechtszaak. Ruim een halfjaar later vernietigde het Hooggerechtshof dat vonnis omdat hij jonger was dan 18 toen hij het misdrijf zou hebben gepleegd. Het is volgens mensenrechtenverdragen, waarbij ook Iran is aangesloten, verboden om minderjarige daders de doodstraf te geven. In april 2013 veroordeelde een rechtbank Saman opnieuw ter dood, en in juli 2015 maakte het Hooggerechtshof dit opnieuw ongedaan. De angst is echter groot dat ook een nieuwe rechtszaak weer oneerlijk zal zijn, en dat hij opnieuw de doodstraf krijgt.
Democratische Republiek Congo: activisten opgepakt
Op 15 maart 2015 bestormden veiligheidstroepen een persconferentie van een jongerenbeweging. Ze arresteerden dertig mensen, onder wie mensenrechtenverdedigers Yves Makwambala en Fred Bauma. Na hun arrestatie werden Yves en Fred wekenlang vastgehouden op een onbekende plaats en verhoord zonder een advocaat. Ze zouden van plan zijn geweest een gewelddadige staatsgreep te plegen. Ze zijn aangeklaagd voor onder meer ‘verraad’ en een ‘poging tot het doden van het staatshoofd’. Ze kunnen hiervoor de doodstraf krijgen. Waarschijnlijk worden ze vastgehouden omdat ze op vreedzame wijze hun mening uitten en gebruikmaakten van hun recht op vreedzame vergadering en vereniging. Yves en Fred organiseerden een evenement waarbij jongeren deelnamen aan vreedzame politieke discussies en acties.
Syrië: gezin spoorloos verdwenen
Rania Alabbasi, haar man Abdulrahman, hun dochters Dima, Entisar, Najah, Alaa en Layan en hun zoontje Ahmad zijn in 2013 door de Syrische militaire veiligheidsdienst opgepakt. Het is niet bekend waar ze zijn en wat de reden van hun arrestatie is. Ze beschikten over visa, zodat ze op elk gewenst moment het land konden verlaten. Ze waren dat echter niet van plan. De familie voelde zich veilig, omdat ze zich niet met politieke activiteiten bezighielden en niet tot een oppositiepartij behoorden. Ze deden ook niet mee aan demonstraties. Desondanks werd Abdulrahman Yasin op 9 maart 2013 gearresteerd. De agenten kwamen terug om kostbaarheden, papieren en de auto’s van het gezin op te halen. Twee dagen later werden Rania en de kinderen ook opgepakt. Daarna is niets meer van hen vernomen.