Lezing: Joegoslavië, opkomst en ondergang

Van onze redactie
1 januari 2016
Denkend aan eind 1990, toen een oorlog op de zuidwestelijke Balkan onafwendbaar bleek te zijn, is het moeilijk voor te stellen dat Joegoslavië zes jaar daarvoor nog de bijzonder succesvolle Olympische Winterspelen organiseerde. Beelden van de skyline van Sarajevo, vol minaretten, kerken en synagogen, vormden voor mensen over de hele wereld een bron van inspiratie.

In de decennia voorafgaand aan de spelen van '84 was er nog meer in Tito's Joegoslavië dat tot de verbeelding sprak. De politiek van de Derde Weg bijvoorbeeld. Tito was een van de voormannen van de non-alligned movement en streefde naar een mild communisme waarin arbeiderszelfbestuur en zelfs ondernemerschap mogelijk waren. Ook cultureel gezien was Joegoslavië een ver ontwikkeld land. Vooral op het gebied van design en architectuur zien we dit terug. Het typische Joegoslavisch Modernisme mag gerekend worden tot de wereldlijke avant-garde van die tijd. Tito's Joegoslavië was in veel opzichten een geslaagd land. Het vormde een brug tussen de kapitalistische en de communistische wereld. Niet voor niets denken velen met nostalgie terug aan deze periode.

Ruud Peeten studeerde culturele antropologie en ontwikkelingsstudies in Nijmegen. In zijn afstuderen legde hij zich toe op de sociaaleconomische aspecten van de desintegratie van Joegoslavië. Zijn onderzoek bracht hem naar alle hoeken van de Balkan. In interviews met beleidsmakers, academici, ondernemers, geestelijken en vooral ook met 'de doorsneemens', ontwikkelde Ruud een genuanceerd beeld van de streek. Sinds 2006 is Ruud werkzaam als berggids in de regio.

Zondag 10 januari 2016, aanvang 14.00 uur: Joegoslavië, opkomst en ondergang, voordracht door drs. Ruud Peeten. Plaats: kasteel Hernen. Entree € 9,-. Informatie tel. 0487-531387 www.brediusstichting.nl

Dit bericht delen:

Advertenties