Schrijfavond Amnesty International Wijchen
Van onze redactie
23 maart 2016
Op vrijdag 1 april organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30 uur – 20.30 uur een schrijfavond in de bibliotheek in Wijchen. Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersonen voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:
Indonesië: moslimminderheden uit hun dorp verjaagd
Lokale autoriteiten hebben aanhangers van de Islamitische Ahmadiyya-minderheid uit hun dorp verdreven vanwege hun 'afwijkende geloof'. De achterblijvers worden bedreigd. Op 5 januari kregen de Ahmadiyya moslims op het eiland Bangka van de lokale overheid het dringende verzoek om zich te bekeren tot de soennitische Islam of anders het district te verlaten. In de ochtend van 5 februari verlieten twaalf leden van de Ahmadiyya-gemeenschap in het dorp Srimenanti, vooral vrouwen en kinderen, hun dorp onder politiebegeleiding. Negen Ahmadiyya aanhangers bleven achter. De dorpelingen keren zich tegen hen en dreigen hun huizen te verwoesten. In 2008 verbood de Indonesische regering de verspreiding van de geloofsleer van de Ahmadiyya. Ook andere religieuze minderheden, waaronder sjiitische moslims en christenen, worden in Indonesië lastig gevallen, bedreigd en aangevallen. De daders van religieus geweld worden zelden gestraft.
Iran: jonge activiste in de cel
De 27-jarige activiste Atena Daemi is in mei 2015 veroordeeld tot 14 jaar cel vanwege haar kritiek op de doodstraf. Atena Daemi werd in oktober 2014 gearresteerd en beschuldigd van samenzwering en het verspreiden van propaganda tegen de staat. Atena uitte op Facebook en Twitter kritiek op de executies en mensenrechtensituatie in Iran. Ook verspreidde ze protestpamfletten tegen de doodstraf en had ze contact met de families van terdoodveroordeelden en de nabestaanden van slachtoffers van het geweld na de verkiezingen van 2009. Atena heeft sinds haar gevangenschap in oktober 2014 last van een slapend gevoel in haar handen en voeten, hoofdpijn en slecht zicht. De gevangenisautoriteiten doen dit af als stressverschijnselen en weigeren haar buiten de gevangenis te laten behandelen.
Turkije: mensenrechtenadvocate weer vervolgd
Eren Keskin is een prominente Turkse mensenrechtenadvocate. Ze werd in 2014 veroordeeld tot tien maanden cel omdat ze in een toespraak de autoriteiten verantwoordelijk hield voor de gruwelijke dood van een 12-jarige jongen. We voeren actie voor Eren Keskin, o.a. in het kader van vrouwendag, 8 maart 2016. Eren Keskin is actief lid van de IHD, de grootste mensenrechtenorganisatie in Turkije. Ook geeft ze juridische bijstand aan vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in detentie. De autoriteiten pakken Eren Keskin regelmatig op en spanden al meer dan honderd rechtszaken tegen haar aan. Keskin is meerdere keren veroordeeld tot celstraffen en boetes. Ook werd ze met de dood bedreigd vanwege haar werk. Tegen haar laatste veroordeling loopt een hoger beroep.
Dit bericht delen: