In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein Molenaar handige tuintips.
Het is alweer eind april, het gaat toch echt een keer tijd worden dat de temperatuur omhoog zal gaan en dat het voorjaar toch eens echt gaat beginnen. Door de koudere temperatuur bloeien de voorjaarsbloeiers zoals de narcis en de forsythia in ieder geval langer, het positieve van dit weer is dus dat we in ieder geval langer van de mooie voorjaarsbloemen kunnen genieten.
De heesters die vroeg in het voorjaar hebben gebloeid hebben hun bloemknoppen in het najaar aangelegd op het nieuwe hout dat dat jaar is gevormd. Deze heesters, zoals de forsythia, ribes en de prunus triloba, gaan we nu na de bloei snoeien. De meeste voorjaarbloeiende heesters moeten we jong houden door af en toe een oude tak eruit weg te snoeien, hierdoor blijft de heester jong, overzichtelijk en blijft deze goed bloeien. Bij de prunus triloba snoeien we alle takken weg tot op enkele centimeters van de stam, zodat deze nieuwe takken zal gaan vormen waar hij weer volgend voorjaar op zal bloeien.
De klimplanten die nu al gebloeid hebben, hebben hun bloemknoppen aangelegd in het najaar op het hout dat dat jaar gevormd is. Als we deze klimmers zoals de jasminum nudiflorum nu niet gaan snoeien, krijgen ze veel oud hout en zal er op den duur veel dood hout gaan komen in de plant. We snoeien alle zijtakken op de hoofdtak terug tot op enkele centimeters, zodat er weer voldoende nieuw hout in de plant komt waarop deze weer zal gaan bloeien. Verder hebben we natuurlijk ook al het lawaaihout van de blauweregen weggesnoeid en kunnen we zo ook gaan genieten van de vele bloemen die er aan komen.
Officieel moeten we nog wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn, maar ze zijn nu al overal te koop, aangezien de kans op nachtvorst klein is kunnen we nu dus ook eens naar de perkplanten gaan kijken. Als we kale plekken in de borders van de tuin hebben of als we een paar potten op willen vullen, dan kunnen we deze nu met eenjarigen gaan beplanten. Eenjarigen zijn er in vele soorten en maten en in elke kleur die we maar wensen, hierdoor zijn deze planten een belangrijke aanvulling in de tuin. In de border moeten we uitkijken dat de kleuren en de vaak uitbundige bloei niet gaat vloeken met de rest van de border, daarom is het aan te raden om de bloemkleur een beetje neutraal te houden. In de potten is het daarentegen vaak wel mooi om een pot eruit te laten springen door fellere bloemkleuren te gebruiken, zorg er alleen wel voor dat de kleuren bij elkaar passen, geen fel geel bij fel rose dus.
Vaste planten zoals de ridderspoor (delphinium), zonnehoed (rudbeckia) en de phlox groeien hard en worden vaak hoger, waardoor ze bij regenval of wind om kunnen vallen; daarom gaan we deze planten nu een steuntje geven. Dit kunnen we doen met allerlei materiaal van kunststof dat in de tuincentra te koop is, maar we kunnen het ook op een natuurlijke manier doen waardoor deze ondersteuning haast niet eens opvalt. De takken van de iep, els of de hazelaar groeien breeduit en zijn hierdoor ideale takken om andere planten mee te ondersteunen: als we dus de mogelijkheid hebben om hieraan te komen is het mooi om deze hiervoor te gebruiken.
Dan denken we nog even vooruit en gaan we nu de zomerbloeiende bollen planten. Doordat we ook in de zomer plezier willen hebben van bollen zoals de sierui (allium) of de lelie (lillium gaan we deze nu planten. De bollen planten we met de groeipunten naar boven op een diepte die ongeveer 2 tot 3 keer de bolhoogte is.
Als laatste gaan we nog even kort naar het gazon kijken. Door het gazon regelmatig te maaien zal de grasmat dicht worden en gezond blijven, waardoor het gazon er dan ook aantrekkelijk uit zal blijven zien. We gaan niet maaien bij droog en warm weer, omdat het gazon dan langzamer herstelt en zeker niet bij vorst omdat het dan schade oploopt. Als we weinig gras afmaaien, dan kunnen we dit het beste laten liggen, dit maaisel is voeding voor de wormen die vervolgens de toplaag van het gazon weer luchtig houden. Maaien we veel gras af, dan zullen we dit moeten opvangen omdat anders het gazon eronder kan verstikken. De eerste keer maaien we het gras op een hogere stand, vanaf de tweede keer dat we het gazon gaan maaien gebruiken we de normale maaihoogte. We kunnen het gazon ook nog gaan verticuteren, dit zorgt ervoor dat de toplaag van het gazon weer losser wordt waardoor er meer lucht bij de wortels kan komen en ook het bodemleven wordt gestimuleerd. De beste tijd om het gazon te verticuteren is het najaar, dit omdat de grond dan nog warm is, waardoor de graszode sneller herstelt. Mochten we het echter vergeten zijn in het najaar dan gaan we dit nu doen.
Groet, Jan Hein