De tuinweetjes van Jan Hein

Van onze redactie
15 mei 2016
In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein Molenaar handige tuintips. 

Ondertussen is het alweer half mei en kunnen we zeggen dat we een koud en vochtig voorjaar hebben gehad, waardoor de groei van de planten dit jaar lang op zich liet wachten door de koudere nachten. Maar nu is de groei toch echt begonnen. In een week tijd zijn hagen helemaal groen geworden en staan veel vaste planten ineens te bloeien, tijd voor onderhoud dus.

Het is nu half mei en de grootste kans op nachtvorst is voorbij, we gaan nu de kuipplanten zoals de Brugmansia en de Abutilon naar buiten zetten. We moeten ervoor zorgen dat de overgang niet te groot zal zijn, de plant die eerst beschut op de overwinterplaats stond moeten we nu niet gelijk in de volle zon neer zetten, dit kan anders verbranding van het blad veroorzaken.

Als we kale plekken in de borders van de tuin hebben of als we een paar potten op willen vullen, dan is het nu de tijd om eenjarigen te gaan planten. Eenjarigen zijn er in vele soorten en maten en in elke kleur die we maar wensen, hierdoor zijn deze planten een belangrijke aanvulling in de tuin. In de border moeten we uitkijken dat de kleuren en de vaak uitbundige bloei niet gaat vloeken met de rest van de border, daarom is het aan te raden om de bloemkleur een beetje neutraal te houden. In de potten is het daarentegen vaak wel mooi om een pot er uit te laten springen door fellere bloemkleuren te gebruiken, zorg er alleen wel voor dat de kleuren bij elkaar passen, geen fel geel bij fel roze dus.

haag knippen   Natuurlijk valt er voor de snoeiliefhebbers ook nog wat te snoeien. ligusterhagen en berberishagen kunnen we het beste nu al voor de eerste keer gaan knippen; doordat de liguster zo snel groeit, verliest de haag ook snel haar strakke vorm en om te voorkomen dat de haag gaat uitzakken gaan we deze nu al knippen. Bij het knippen van de haag werken we altijd van onder naar boven, hiermee voorkomen we dat er knipsel valt op de onderste nog te knippen delen. De haag zal onder ook breder moeten zijn dan boven, zodat het zonlicht ook goed de onderkant van de haag kan bereiken, kan dit niet, dan kunnen er onderin de haag kale plekken ontstaan door lichtgebrek. Om de juiste en rechte hoogte te bepalen kan het gemakkelijk zijn om een lijntje te spannen, zorg er wel voor dat dit lijntje goed ondersteund wordt en niet doorzakt, anders krijgen we een scheve bovenkant. De ligusterhaag zal om de zes weken opnieuw geknipt moeten worden, doordat we de haag vaker knippen zullen de slapende ogen van de takken geactiveerd worden en krijgen we uiteindelijk een mooie, dichte en frisse haag. Met het snoeien van de andere hagen wachten we nog even een maandje.

oosterse papaver   Doordat de planten nu hard aan het groeien zijn, gaan we ook nog even kijken of we sommige planten moeten ondersteunen. De pioenroos en de oosterse papaver zijn nu hard aan het groeien en de bloemknoppen worden al gevormd, bij wind en regen zijn deze topzware vaste planten dan ook gevoelig. Om te voorkomen dat ze omvallen of afbreken gaan we ze nu ondersteunen. Bij de pioenroos is het het gemakkelijkst om rondom de plant een ring van schapengaas te maken, de plant kan erdoorheen groeien en vindt steun aan de mazen van het gaas. De oosterse papaver ondersteunen we door er een ring omheen aan te brengen. Doordat deze planten nog volop groeien zal dit ondersteuning materiaal snel overgroeid zijn en zien we er ook weinig meer van zodat we kunnen genieten van de vele, grote bloemen.

Een klusje dat elke keer weer terug komt in de tuin is het verwijderen van onkruid. Het is belangrijk meteen in het voorjaar te beginnen met het weghalen van onkruid. Op deze manier wordt zaadvorming bij het onkruid voorkomen, dit is dan de eerste winst. Hoe we het dus ook bekijken, werk blijven we altijd houden met het onkruid.

Groet, Jan Hein

 

Dit bericht delen:

Advertenties