Bijna 4 op de 10 deelnemers maakt dankzij de Vierdaagse Nijmegen nieuwe vrienden. Ook roept het evenement veel positieve gevoelens op. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek van Nienke Lammertink (studente sociologie) en Koen Breedveld (bijzonder hoogleraar Sportsociologie) van de Radboud Universiteit. Zij deden hun onderzoek in het kader van de 100ste Vierdaagse die op 19 juli van start gaat. Op het jubileumsymposium ‘Wie wandelt wordt 100’ presenteren zij de resultaten.
De Vierdaagse is niet alleen gezond maar vooral ook een sociaal evenement zegt sportsocioloog Koen Breedveld: ‘De Vierdaagse staat voor verbintenis. Het is een bron van veel vriendschappen en contact, mensen praten heel erg veel met elkaar, ook over andere onderwerpen.’
Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het onderzoek onder bijna 1300 deelnemers. Zo’n 37% van de deelnemers heeft nieuwe vriendschappen opgedaan door de Vierdaagse en 45% heeft bestaande vriendschappen bestendigd. Er wordt bovendien flink genetwerkt: 41% van de deelnemers praat tijdens het wandelen vaak met andere wandelaars die ze al kenden, 26% praat daarnaast ook vaak met wandelaars die ze daarvoor nog niet kenden.
Gespreksstof
De Vierdaagse is ook een populair onderwerp om over te praten. 66% van de deelnemers praat in de weken voorafgaand vaak met anderen in hun omgeving over het evenement, 70% wordt met regelmaat aangesproken over het feit dat ze aan de wandelmars deelnemen, 77% noemt het een dankbaar gespreksonderwerp.
Samenhorigheid
Het evenement zelf geeft overigens de meeste samenhorigheid, zeker het vele publiek wordt zeer gewaardeerd. Breedveld: ‘We zien dat terug in ons onderzoek, er is een enorme positieve lading rond het evenement. Veel warmte en enthousiasme.’ 93% van de deelnemers geeft aan 'geraakt' te zijn door de aanmoedigingen tijdens het wandelen. 77% geeft aan dat het hen wat doet, om met zoveel mensen te wandelen. 60% van de deelnemers noemt de Vierdaagse een 'deel van hun leven'. Niet geheel verbazingwekkend geldt dit vaker naarmate men aan meer lange afstandsmarsen heeft deelgenomen. 87% denkt nog wel eens een Vierdaagse te zullen lopen.
Breedveld: ‘Kortom, de samenleving mag heel blij zijn met een evenement als de Vierdaagse, het zorgt voor een positief gevoel onder mensen, en dat is mooi in een tijd van cynisme en korte lontjes.’
Het onderzoek werd gedaan onder 1.269 deelnemers en is uitgevoerd door Nienke Lammertink (studente sociologie) en Koen Breedveld (bijzonder hoogleraar Sportsociologie aan de Radboud Universiteit) voor het symposium ‘Wie wandelt wordt 100’ dat Radboudumc en Radboud Universiteit op vrijdag 3 juni organiseren. Een eerder onderzoek van Lammertink en Breedveld keek naar de bekendheid en populariteit van de Vierdaagse onder Nederlanders.
Meer weten? Neem contact op met
Koen Breedveld,
k.breedveld@maw.ru.nl, 06-2833 4042
Foto: KWBN, SharonWillems