Op vrijdag 1 juli organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30 - 20.30 een schrijfavond in de bibliotheek van Wijchen. Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829). Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:
Egypte: gewetensgevangene kan levenslang krijgen
Op 25 april pakten zwaarbewapende en gemaskerde agenten Ahmed Abdullah thuis op. Een agent sloeg hem meerdere keren met de loop van zijn geweer. Abdullah kan levenslang krijgen voor verzonnen aanklachten; enkel en alleen omdat hij opkomt voor de mensenrechten.
Op 25 april 2016 gingen in Egypte veel mensen de straat op om te demonstreren tegen de overdacht van twee kleine Egyptische eilanden aan Saudi-Arabië. De autoriteiten sloegen de protesten hard neer en arresteerden die dag ruim tweehonderd mensen. In de aanloop ernaartoe werden al negentig mensen opgepakt, waaronder Ahmed Abdullah. Volgens de autoriteiten deed hij pogingen 'de staat te ontwrichten'.
Abdullah is de voorzitter van een prominente ngo: de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij hield zich bezig met onderzoek naar mensen die zijn verdwenen, vermoedelijk door toedoen van de regering. Ook stond hij de familie bij van een Italiaanse student. Het lichaam van de student werd gevonden met ernstige sporen van marteling.
De autoriteiten vallen Abdullah continu lastig vanwege zijn werkzaamheden.
Wit-Rusland: angst voor aanstaande executie
De Wit-Rus Gennadii Yakovitskii kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd. Dit gebeurt in Wit-Rusland in het geheim. Zijn familie kan daarom geen afscheid van hem nemen, ook niet na zijn dood.
Yakovitskii kreeg op 5 januari 2016 de doodstraf voor de moord op zijn partner. Hij zegt onschuldig te zijn. Tijdens zijn proces werd belangrijk bewijs dat mogelijk zijn onschuld bewijst niet toegelaten. Hij ging in hoger beroep en eist een nieuw proces, maar zijn doodstraf blijft ondertussen gehandhaafd. Ook diende Yakovitskii een gratieverzoek in. De verwachting is echter dat dit weinig kans van slagen heeft.
Als de president geen gratie verleent kan Yakovitskii al snel worden geëxecuteerd. Dit gebeurt zonder aankondiging. De familie van terdoodveroordeelden wordt pas na de executie op de hoogte gebracht.
India: overheid treedt hard op tegen critici.
Santosh Yadav is journalist in de Indiase staat Chhattisgarh. Hij schreef over seksuele intimidatie door de politie tegen inheemse Adivasi-vrouwen. De autoriteiten pakten hem daarvoor op. Hij kan tien jaar cel krijgen.
Mensen die kritiek hebben op de autoriteiten van Chhattisgarh worden voortdurend lastiggevallen en opgepakt. In de afgelopen maanden arresteerde de politie naast Yadav nog drie andere journalisten. Ze werden gemarteld en hun advocaten werden bedreigd. Eén activist kreeg een vloeistof in haar gezicht gegooid waardoor ze tijdelijk blind was. Haar aanvallers waarschuwden haar te stoppen met haar onderzoek naar de betrokkenheid van een hoge officier bij een
buitengerechtelijke executie.
De lokale autoriteiten voeren een ongeëvenaarde harde campagne tegen mensen die zich durven uit te spreken over de misstanden in de regio. Een aantal journalisten en advocaten is al gevlucht en er komt nog maar weinig nieuws uit Chhattisgarh naar buiten.