In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein Molenaar handige tuintips.
We hebben weer een week gehad met meer dan voldoende neerslag, water geven hoeven we voorlopig nog niet in de tuin dat is dan weer een voordeeltje. Het nadeeltje is dat door de vele neerslag de hagen beginnen uit te zakken vanwege het gewicht van al dat water, hebben we nog niet gesnoeid dan kunnen we er nu dus weer mee aan de slag.
De hagen zijn de afgelopen weken dus zeer hard gegroeid door de relatieve hoge temperatuur en vooral de aanhoudende neerslag en daarom wordt het nu echt de tijd om de hagen te gaan snoeien.
Snoeien (twee keer per jaar) kunnen we meestal het beste doen met bewolkt weer, dan krijgen we minder schade door verbranding van het blad. Bij het knippen van de haag zorgen we ervoor dat de haag onder breder is dan boven, dit voorkomt dat de haag kaal wordt door te weinig licht en dat de haag gaat uitzakken bij sneeuwval. Per meter haaghoogte is het verschil ongeveer 5 cm.
De meeste hagen kunnen we knippen met een elektrische heggenschaar. Enkele groenblijvende haagsoorten als de rhododendron en de hulst kunnen we beter knippen met de snoeischaar zodat we geen blad doorknippen, omdat anders de bladranden bruin verkleuren of zelfs dood gaan. Bij het knippen van de haag knippen we van onder naar boven, dit voorkomt dat er knipsel valt op het nog te knippen deel waardoor we het overzicht kwijt kunnen raken.
Na de hagen gaan we nog even aan de slag met de rozen. De eerste doorbloeiende rozen zullen al weer uitgebloeid zijn; om te voorkomen dat de roos energie gaat steken in het vormen van bottels (wat we nog niet willen) gaan we deze bloemen nu wegsnoeien. De uitgebloeide bloem snoeien we terug tot daar waar we vanaf de bloem gezien het eerste vijfblad tegenkomen dat naar buiten de roos staat gericht. Door de roos zo terug te snoeien zal de nieuwe scheut naar buiten uit gaan groeien, waardoor er een windje door de roos kan waaien en de roos minder gevoelig is voor rozenziektes zoals sterroetdauw. Zo kunnen we over een week of zes weer genieten van nieuwe, bloeiende rozen.
We blijven dus nog wel even lekker bezig in onze mooie tuinen, geniet ervan!
Groet, Jan Hein