De tuinweetjes van Jan Hein
Van onze redactie
10 juli 2016
In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein Molenaar handige tuintips.
Het is alweer half juli en de planten groeien door het vele vocht zowat de tuin uit; daarom gaan we eerste maar eens kijken of er nog wat te snoeien valt.
Een boom hoeven we in principe niet te snoeien, maar het kan voorkomen dat de takken te laag hangen, de boom een dubbele top vormt of dat een tak de vorm uit de boom haalt.
Voordelen van nu snoeien zijn dat we een goed overzicht hebben over de
vorm van de boom, dat de wond snel vergroeit en dat er weinig waterlot zal ontstaan. Bomen die we nu vooral moeten snoeien zijn de bomen die bij het snoeien in de winter zullen bloeden. De Esdoorn, Berk, Noot, Kastanje en Kers zijn hier gevoelig voor. Als een boom teveel bloedt, loopt het vocht eruit en kan de boom doodgaan, daarom snoeien we deze soorten nu.
Als we de hagen nog niet gesnoeid hebben, wordt het hier nu ook echt tijd voor. We gaan dit doen bij bewolkt weer en zeker niet in de zon, omdat dan blad kan verbranden, waardoor het blad bruin zal verkleuren.
Na dit snoeiwerk gaan we ook nog even kijken naar de bemesting van de tuin. Het is nu juli, de kuipplant is volgroeid en vele kuipplanten zullen aan het bloeien zijn. We gaan nu de kuipplanten een tweede bemesting geven, vooral om de bloei te bevorderen. We gaan de bemesting uitvoeren met een kunstmeststof die naar
verhouding minder stikstof (N) bevat maar meer fosfor (P) en Kalium (K).
We geven naar verhouding meer fosfor en kalium, omdat deze elementen zorgen voor een goede bloei en stevigheid, terwijl stikstof juist zorgt voor de groei.
Door het afvoeren van het maaisel wordt er ook voeding onttrokken aan het gazon, we gaan daarom het gazon nu bijvoeden door deze een mestbeurt te geven. We gaan het gazon een speciale gazonmest geven. Deze bemesting bestaat uit stikstof, fosfor, kalium en ijzer, hierdoor zal het gazon een gezonde groene kleur krijgen en zal de groei er in blijven.
We gaan de gazonmest geven als er regen wordt verwacht en we zorgen ervoor dat de mest gelijkmatig over het gazon wordt verdeeld.
De meeste doorbloeiende rozen hebben hun eerst bloei gehad, deze eerste bloei is ook de mooiste van de roos, echter door de uitgebloeide bloem weg te knippen zal er weer een nieuwe scheut gevormd worden met daarop een nieuwe bloem. Dit kost de plant veel energie en deze voeding zal de roos dus ook in de grond moeten vinden. Om het de plant makkelijker te maken gaan we nu een bemesting uitvoeren met kunstmest. We moeten er wel voor zorgen dat er naar verhouding meer fosfor (P) en kalium (K) in zit dan stikstof (N), omdat stikstof zorgt voor de groei en fosfor en kalium voor de bloei en stevigheid. We geven deze kunstmest als het blad van de roos droog is en als er regen wordt verwacht, hiermee voorkomen we verbranding van het blad en wordt het snel in de grond op genomen.
We kunnen dus weer vooruit in de tuin en laten we hopen dat de zon zich toch nog een keer laat zien deze maand.
Groet, Jan Hein
Dit bericht delen: