Update: meest gestelde vragen over vluchtelingen in Wijchen

Van onze redactie
14 juli 2016
Hieronder staan veel gestelde vragen en antwoorden over asielzoekers en statushouders in de gemeente Wijchen. We proberen de informatie zo actueel mogelijk te houden.

Laatste wijziging: 14 juli 2016


Vraag 1. Wat zijn asielzoekers?


Asielzoekers vluchten meestal voor oorlog of een conflict in hun land. Als zij in Nederland aankomen, gaan zijn naar een asielzoekerscentrum (azc). Voor die azc’s is het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk. Asielzoekers die niet erkend worden als vluchteling, moeten ons land weer verlaten. Asielzoekers die wél erkend zijn als vluchteling worden statushouder. Statushouders hebben recht op een woning, zij wonen niet meer in een azc. Voor meer informatie kijkt u op www.coa.nl.

Vraag 2. Welke rol speelt het COA?


COA regelt zelf de opbouw en inrichting van een azc. Daarnaast zorgt het COA voor het levensonderhoud van de asielzoekers. De kosten hiervoor worden betaald door het COA. Kijkt u voor meer informatie op www.coa.nl. Het COA bepaalt daarnaast ook welke statushouders we als gemeente moeten huisvesten.

Vraag 3. Mag er in Wijchen een azc komen?


Als het COA aan de gemeente vraagt om een azc te openen, dan werkt de gemeente daaraan mee. Die toezegging hebben het college en de gemeenteraad eind 2015 gedaan. Er zijn wél voorwaarden aan de komst van een azc verbonden. De gemeenteraad en het college hebben bijvoorbeeld besloten dat er niet meer dan 350 asielzoekers mogen wonen voor maximaal 5 jaar. Ook komt een mogelijk azc maar op één locatie en dat is in Wijchen-West (achter de volkstuintjes bij het spoor).

Vraag 4. Komt er een azc in Wijchen?


Dat is nog niet bekend. Het is mogelijk dat het COA aan ons vraagt om een azc te openen. Dat verzoek heeft het COA nog niet gedaan.

Vraag 5. Telt de mening van de inwoners?


Ja, op het moment dat het COA vraagt aan de gemeente om een azc te openen, gaat de gemeente uitgebreid in gesprek met inwoners. Hoe kunnen asielzoekers en inwoners het beste met elkaar kunnen samenleven als het azc er eenmaal is? Dat zal het gespreksonderwerp met de inwoners zijn.

Vraag 6. Wat zijn statushouders?


Statushouders zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Dat betekent dat zij in elk geval vijf jaar in Nederland mogen wonen en werken. Zij wonen dan niet meer in een azc. Het zijn nieuwe buren, die dezelfde rechten en plichten hebben als alle andere inwoners. De gemeente is wettelijk verplicht om woningen toe te wijzen aan statushouders.

Vraag 7. Komen er in Wijchen meer statushouders?


Ja, de gemeente Wijchen is elk jaar wettelijk verplicht een aantal woningen of andere woonruimte beschikbaar te stellen aan statushouders. Het Rijk bepaalt hoeveel statushouders elke gemeente in Nederland moet huisvesten. Dat noemen we een taakstelling. Voor de gemeente Wijchen geldt in 2016 een taakstelling voor het huisvesten van 105 statushouders. Kijkt u voor meer informatie op www.coa.nl.

Vraag 8. Krijgen statushouders voorrang bij het toewijzen van een woning?


Ja, gemeenten zijn wettelijk verplicht statushouders met voorrang te huisvesten. In de gemeente Wijchen krijgen de statushouders meestal een huurwoning woningcorporatie toegewezen.

Vraag 9. Worden er speciaal huizen gebouwd voor statushouders?


Nee, de gemeente bouwt huizen voor iedereen. De gemeente heeft van de provincie onlangs toestemming gekregen om extra huurwoningen in Wijchen te bouwen. Meer huizen betekent goed nieuws voor iedereen die een huurhuis zoekt. Het betekent namelijk dat er meer woningen beschikbaar komen. Hierdoor ontstaat er ook een betere doorstroming.

Vraag 10. Wáár gaan nieuwe statushouders wonen?


Het is belangrijk dat statushouders zich snel thuis voelen in hun nieuwe omgeving. Dat betekent dat zij vaak van een woningbouwcorporatie een huurwoning in een passende omgeving krijgen. Statushouders worden overal in de gemeente gehuisvest, net als alle andere mensen die een huurwoning krijgen toegewezen. Dat kan dus in alle dorpen en wijken van de gemeente zijn.

Vraag 11. U wilt statushouders helpen, wat kunt u doen?


De afdeling Wijchen van Vluchtelingenwerk Oost Nederland, coördineert de huisvesting en begeleiding van statushouders in Wijchen. Als u wilt helpen bij de begeleiding kunt u zich aanmelden via vrijwilliger@vwon.nl. Bellen kan ook via 024 642 46 33.

Dit bericht delen:

Advertenties