Museumweekend 5 en 6 april 2014
Op beide dagen zijn er doorlopend volgende activiteiten:
- knutselactiviteit voor kinderen
- puzzeltochten (onder de deelnemers wordt zondag een prijs verloot)
- historische figuren
Zondag 6 april is (net als iedere eerste zondag van de maand) de open kastelenrondleiding om 14.00 uur.
Prijs: € 6,00 p.p. (kinderen t/m 6 jaar + museumkaarthouders € 5,00 p.p.) *
Beide dagen is het museum open vanaf 11.00 uur en wordt een speciale toegangsprijs * gehanteerd.
* Speciale toegangsprijs tijdens museumweekend: € 1,00 p.p. (kinderen t/m 6 jr en museumkaarthouders gratis)
De tentoonstelling die op dit moment in Kasteel Wijchen te zien is:
van: 7 maart 2014 tot: 15 juni 2014
Dagelijkse Kost gaat over de Wijchense eetcultuur. Deze maakt in relatief korte tijd een grote ontwikkeling door. Nog niet zo lang geleden hing in het najaar het geslachte varken aan de ladder. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft het gemiddelde huishouden maar weinig te besteden. Vlees, groente en fruit komen grotendeels van het eigen erf en worden geweckt en gepekeld voor tijden van schaarste. De toenemende welvaart vanaf het einde van de jaren vijftig brengt grote veranderingen in de omgang met eten en drinken. Elektrische apparaten en supermarkten zorgen voor variatie, gemak en tijdswinst in de bereiding van de dagelijkse kost. Tegenwoordig zijn deze elementen niet meer weg te denken in onze eetcultuur. Tegelijk klinken er kritische geluiden over E-nummers en bio-industrie. Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk? Met persoonlijke verhalen, foto´s en objecten geeft Dagelijkse Kost letterlijk een kijkje in de Wijchense keuken.
Henk Helmantel
Smaak, geur, textuur: eten en drinken doen we met al onze zintuigen. Maar het oog wil ook wat! In ‘Dagelijkse Kost’ toont kunstschilder Henk Helmantel de verbluffende schoonheid van ons voedsel in al zijn eenvoud. Op de tentoonstelling zijn maarliefst negen stillevens van één van ‘s lands meest bekende realisten te zien.