In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein van Molenaar Tuinonderhoud handige tuintips.
We zijn er met de tuinweetjes even een maandje tussenuit geweest vanwege de vakantie, dus het wordt hoog tijd om weer eens naar het onderhoud van de tuin te gaan kijken.
We gaan eerst maar eens even enkele klimplanten snoeien die anders door hun harde groei problemen kunnen veroorzaken. Als we de klimop als afscheiding hebben gebruikt heeft deze nu zoveel nieuw schot dat deze door de tuin verder zal gaan groeien. We snoeien alle nieuwe uitlopers terug tot op het oude blad, zodat de plant nog een beetje zal gaan uitlopen voor de winter. Door de klimop nu te snoeien, blijft deze er mooi uitzien, zonder te veel ruimte in beslag te nemen. Ook gaan we de vuurdoorn (Pyracantha) nu snoeien, deze struik groeit vaak tegen de muur aan. De vuurdoorn heeft vele lange scheuten gevormd vol met doorns, welke erg hinderlijk in de weg kunnen hangen; deze scheuten snoeien we terug tot op het harde oude hout, zodat we in de herfst kunnen genieten van de talrijke bessen aan de struik. Nadat we de blauwe regen dit jaar al twee keer eerder hebben gesnoeid, gaan we dit nu eind augustus voor de derde keer doen. We snoeien weer alle lange scheuten terug tot op 2 à 3 ogen om zo de vorm in de plant te houden en om de plant te stimuleren tot het maken van meer bloeihout. Mocht er ergens een kale plek zitten, dan kunnen we er een van deze scheuten naar toe leiden om zo een nieuwe tak te maken. De bomen zitten nu vol in het blad waardoor we goed zicht hebben op de vorm van de boom. Mochten enkele takken de vorm uit de boom halen of hangen takken te laag, dan is het nu een goede tijd om deze weg te snoeien, doordat de snoeiwonden nu snel zullen herstellen. Dit geldt nu zeker ook voor de bomen die we in de winter niet mogen snoeien, zoals de berk, esdoorn, kastanje en noot. Als laatste snoeiklus gaan we nog even naar de klimhortensia kijken: die snoeien gaat haast altijd ten koste van de bloei, echter wordt de plant op den duur altijd te breed en te hoog, waardoor we wel moeten gaan snoeien. Om ook volgend jaar weer bloemen te hebben is het meest gunstige tijdstip van snoeien meteen na de bloei, de plant kan dan nog nieuwe scheuten aanmaken waarop deze volgend jaar zal gaan bloeien. De plant heeft vele verborgen ogen op de takken zitten waarop deze na het snoeien weer zal gaan uitlopen, weer dus niet bang dat je de plant te ver hebt terug gesnoeid.
Na dit snoeiwerk gaan we nog even naar het gazon in de tuin kijken, misschien valt daar nog wat te doen? Een mooi en strak gazon bepaalt voor een groot deel het beeld van de tuin, het zal een rustpunt zijn. Na enige tijd komt er echter vaak onkruid in het gazon dat dit rustige beeld gaat verstoren. Onkruiden zoals boterbloem, madelief, paardebloem en klaver kunnen zich snel verspreiden in het gazon. Dit is een mooie maand om dit aan te gaan pakken. Helaas zijn deze onkruiden alleen effectief te bestrijden met een chemische onkruidbestrijding. Het gazon moet minimaal een jaar oud zijn en een week voor de bespuiting en een week na de bespuiting mag het gras niet gemaaid zijn. We gaan spuiten op een bewolkte dag en het gazon moet droog zijn, zodat het middel sneller wordt opgenomen. Na de bespuiting moet het nog zo’n 4 uur droog zijn wil het middel effectief genoeg zijn. Tijdens het spuiten kijken we uit dat we niet te dicht bij andere planten in de buurt komen.
De laatste tuinklus is misschien nog wel de leukste! De planten in de border staan nu nog volop in bloei, het gazon ziet er mooi uit en over het algemeen is ook het weer nog goed deze maand. Een mooi moment dus om even rust te nemen en te genieten van de tuin. Pak een boek en een drankje en zoek een mooie plek in de tuin op om van alles te genieten.
Groet, Jan Hein