De tuinweetjes van Jan Hein

Van onze redactie
3 september 2016
In elke editie van de gratis huis-aan-huiskrant 'Wijchensnieuws - de krant' geeft Jan Hein van Molenaar Tuinonderhoud handige tuintips. 

Nadat de zomer nat begon is, zijn we de afgelopen weken toch nog verwend met hogere temperaturen en veel zon, daar hebben we dan toch nog even van mogen genieten.
Door de grote hoeveelheid neerslag in de augustus kunnen we wel spreken over een groeizame periode in de tuin de afgelopen maand. De hagen zijn we nu voor de tweede keer aan het knippen, hierdoor gaan deze mooi strak de winter in en het onkruid in de tuin groeit ook vrolijk mee, daar blijven we dus ook nog wel even werk mee houden.
Nadat we deze twee klussen gedaan hebben gaan we eens verder kijken wat er moet gebeuren in de tuin. De klimplanten zijn hard gegroeid en hebben vele nieuwe scheuten gemaakt, we gaan de scheuten vastzetten met plastic, uitrekbaar bindbuis. Door de scheuten aan te binden, weten we zeker dat we voldoende nieuwe scheuten aan de plant hebben, zodra de plant aan de beurt is om gesnoeid te worden.
Sommige klimplanten hoeven we niet aan te binden of te leiden, deze moeten juist gesnoeid worden. We gaan nu enkele klimplanten snoeien die anders door hun harde groei problemen kunnen veroorzaken. Als we de klimop als afscheiding hebben gebruikt, heeft deze nu zoveel nieuw schot dat deze door de tuin verder zal gaan groeien. We snoeien alle nieuwe uitlopers terug tot op het oude blad, zodat de plant nog een beetje zal gaan uitlopen voor de winter. Ook gaan we de vuurdoorn (Pyracantha) nu snoeien, deze struik groeit vaak tegen de muur aan.
Vervolgens gaan we nog even naar de vijver kijken. Het water van de vijver is ondertussen mooi op temperatuur, dit houdt echter ook in dat eendenkroos en algen kunnen gaan toeslaan in de vijver. Dit gaan we nu bestrijden. Eendenkroos groeit 20 keer zo snel als maïs, hierdoor komt er geen licht meer op de bodem van de vijver en zullen zuurstofplanten langzaam afsterven en vissen depressief worden door een gebrek aan daglicht. Dit kroos zullen we dus regelmatig moeten verwijderen met een schepnetje. De algen in de vijver zijn over het algemeen een indicator van de kwaliteit van je vijverwater. Veel algen wijst op te voedselrijk water, deze produceren overdag zuurstof en nemen dit ’s nachts weer op waardoor het voor bijvoorbeeld vissen moeilijk leven wordt in de vijver. Algen verwijder je met een stok waar je ze om heen draait. Laat meteen even op een tuincentrum je waterkwaliteit nakijken, als je de oorzaak niet aanpakt zullen de algen ook snel weer terugkeren in de vijver.

Groet, Jan Hein

Dit bericht delen:

Advertenties