Verkiezingen Europees parlement 22 mei 2014

Van onze redactie
2 april 2014
Stemmen met de stempas

De kiezers krijgen voor de oproep voor de verkiezingen een stempas, deze moet uiterlijk 8 mei in het bezit zijn van de kiezer. De stempas maakt het voor de kiezer mogelijk om zelf te bepalen in welk stemlokaal in de gemeente Wijchen hij de stem uitbrengt. De kiezer moet zich op het stembureau legitimeren. Dat kan met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het identiteitsbewijs mag 5 jaar verlopen zijn. Heeft u geen identiteitsbewijs en wilt u stemmen dan moet u een geldig identiteitsbewijs aanvragen of een schriftelijke volmacht verstrekken(zie stemmen bij volmacht). Informatie over het aanvragen van een legitimatiebewijs kunt u vinden op de site www.wijchen.nl of u kunt bellen met het KlantContactCentrum 024 751 71 11.

Stempas kwijt
Kiezers die op de dag van de stemming hun stempas kwijt zijn kunnen niet stemmen. De kiezer kan tot en met 19 mei schriftelijk een vervangende stempas aanvragen en tot en met 21 mei 12 uur in persoon een vervangende stempas aanvragen. De kiezer kan alleen met deze vervangende stempas aan de verkiezing deelnemen.

Stemmen bij volmacht
Als een kiezer niet in de gelegenheid is zelf een stem uit te brengen, kan hij iemand machtigen om namens hem te stemmen. Door het invoeren van het stemmen met de stempas is het mogelijk om een andere kiezer binnen de gemeente Wijchen te machtigen met een onderhandse volmacht.

Er zijn twee mogelijkheden om bij volmacht te stemmen:

1. de schriftelijke aanvraag procedure

2. de onderhandse procedure

Voor de schriftelijke procedure is een aanvraagformulier vastgesteld. De kiezer kan hierop zijn gegevens invullen en de gegevens van degene die hij wenst te machtigen en beiden zetten hun handtekening. De gemachtigde en de volmachtgever moeten beiden als kiezer geregistreerd staan in Nederland. Het formulier is te downloaden van de site www.wijchen.nl en af te halen op het gemeentehuis en dient uiterlijk op 19 mei  te worden ingeleverd bij de gemeente waar de volmachtgever als kiezer staat geregistreerd. De gemachtigde die wordt toegestaan een volmachtstem uit te brengen krijgt een volmachtsbewijs toegezonden.

De onderhandse procedure is de eenvoudigste manier om bij volmacht te stemmen. Voorwaarde is wel dat de volmachtgever en de gemachtigde in de gemeente Wijchen staan ingeschreven om te stemmen. De gegevens invullen op de achterkant van de stempas, beiden ondertekenen en een kopie van het identiteitsbewijs(mag 5 jaar verlopen zijn) van de volmachtgever meenemen naar het stembureau.

Een kiezer mag maximaal twee machtigingen aannemen. Hij moet zijn eigen stem met die van de volmachtgever(s) tegelijk uitbrengen.

Stemmen in een stembureau naar keuze binnen Nederland
Bij het stemmen in een stembureau naar keuze kan een kiezer die zijn stem wil uitbrengen in een andere gemeente dan waar hij als kiezer staat geregistreerd een kiezerspas aanvragen. De kiezer kan dan stemmen in een stembureau binnen Nederland. Een kiezerspas kan de kiezer aanvragen in de gemeente waar men op 8 april (de dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Dit kan schriftelijk tot en met 19 mei of bij het KlantContactCentrum onder overlegging van de stempas tot en met 21 mei 12 uur. De achterzijde van de stempas wordt voorzien van een datum, gemeentestempel en handtekening. Een eenmaal verstrekte kiezerspas kan na verlies niet worden vervangen. De kiezer kan alleen met deze pas aan de verkiezing deelnemen. 

parlement

Dit bericht delen:

Advertenties